Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Într-un sat din Alba, gospodarii au tăiat cel mai mare porc din istoria locului. Câte kilograme avea

Mai este puţin până la Crăciun, însă până atunci românii se bucură de tradiţii. Conform calendarului popular, astăzi este sărbătorit obiceiul tăierii porcului sau Ignatul şi este respectat cu sfinţenie în mai multe zone din ţară. Se spune că animalele care nu sunt sacrificate nu se vor mai îngrăşa, ba chiar vor slăbi. Azi gospodarii nu au voie să facă nicio altă treabă în ogradă, ca să le meargă bine tot anul care vine.  

de Redactia Observator

la 20.12.2024 , 08:27

În gospodăriile din Banatul Montan, sacrificarea lui Ghiţă a început mai devreme. În satul Padina, de exemplu, familia Marişescu a pregătit porcul aşa cum se cuvine, apoi a porţionat fiecare bucată de carne pentru pomana porcului. 

Tradiţia de Ignat este păstrată până în cele mai mici detalii. "Tămâi porcul, dacă l-a înjurat cineva", arată o femeie. Gospodinele au pregătit apoi preparatele tradiţionale, care vor sta în următoarele zile la afumat. Bănăţenii au încheiat pomana porcului cu răchie fiartă cu zahăr caramelizat.

Un porc de peste 500 kg

Vezi și

Aceeaşi tradiţie, altă zonă şi... un Ghiţă mai puternic. În localitatea Bucerdea Vinoasă, gospodarii au tăiat cel mai mare porc din istoria locului, care a cântărit puţin peste 500 kilograme.

"Deci, din porcul ăsta mare pe care l-am tăiat am obţinut: tobă, cârnaţi, sângerete plus slănină. E o slănină de pe un porc foarte mare. Toba arată destul de bine, e afumată, cârnaţii la fel", spune un localnic.

Tradiţia spună că dacă de Ignat nu se sacrifică porcul, acesta nu va mai mânca și va slăbi. Această zi trebuie tratată ca orice sărbătoare: nu se spală, nu se coase, nu se toarce lâna și nici nu se mătură.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Urmăriţi în aceste zile ce se întâmplă pe scena politică?
Observator » Evenimente » Într-un sat din Alba, gospodarii au tăiat cel mai mare porc din istoria locului. Câte kilograme avea