Antena Meniu Search
x

Video Inundații în Satu Mare. Mai multe localități sunt sub ape, aproximativ 150 de persoane au fost evacuate, iar un drum național a fost închis

Inundații în Satu Mare, mai multe localități din județ au fost afectate de ploile abundente care au căzut în ultimele ore. Printre cele mai afectate se numără Rătești și Beltiug, unde aproximativ 150 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 13.05.2021, 11:04

Vezi și

Apa a ajuns în curțile și în casele oamenilor dar și pe drumul național 19 A care a fost închis de Poliție la ieșire din localitatea Ardud către Supur. 

Toate mașinile au fost redirecționate pe traseul spre Ghirișa, pe Drumul Județean 195A.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în judeţul Satu Mare, pe DN 19A Satu Mare -Zalău, în localitatea Beltiug, din pricina apei acumulate pe carosabil(aproximativ 300 ml, scurse de pe versanți), traficul rutier sub 7,5 tone este restricționat. Traficul greu circulă îngreunat cu viteză redusă.

Apele s-au revărsat în localitatea Răteşti

Pe acelaşi subiect

Prefectul Altfatter Tamás a mers joi dimineață în cea mai afectată dintre localități, la Rătești, unde unde coordonează acțiunea de intervenție pentru salvarea persoanelor și limitarea efectelor inundațiilor pe Valea Maria, dar și acțiunea de evaluare a pagubelor produse. 

Urmare a scurgerilor importante de pe versanți (peste 50 L/mp în zonă) s-au acumulat debite mari pe valea Maria care nu au putut traversa secțiunea de curgere, apele revărsându-se inclusiv pe DN 19A.

Pompierii au început intervențiile încă de la primele ore ale dimineții cu motopompe de capacitate mare și autospeciale de intervenție pentru a ajuta locuitorii afectați de inundații.

Intervențiile pompierilor la inundațiile din Satu Mare

- localitatea Rătești - 100 de persoane evacuate în căminul cultural  (o parte din acestea  au mers la rude) și 60 de gospodării inundate, 700 de oi dispărute, 250m din drumul european E81 afectat - la fața locului se află domnul Prefect al județului Satu Mare împreună cu inspectorul șef al ISU Satu Mare, 10 pompieri militari și 12 pompieri voluntari din cadrul SVSU Beltiug;

- localitatea Hurezu Mare - 49 de gospodării inundate, 1 anexă (bucătărie de vară) dărâmată și la o fermă - 300 de oi izolate, la fața locului se afla adjunctul ISU Satu Mare, un maistru militar, 10 pompieri militari și 8 pompieri voluntari din cadrul SVSU Supur;

- localitatea Socond - la o fermă sunt aproximativ 100 de oi moarte și 1000 izolate, 200 m de drum (căile de acces către Bolda respectiv Stâna- DJ 196 A) blocat de ape;

- localitatea Racova - 4 gospodării inundate.

Cod roşu de inundaţii pe un afluent al râului Crasna, în Satu-Mare

Localitățile din Satu Mare sunt în continuare în pericol, după ce Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de inundaţii, valabilă în orele următoare pe un afluent al râului Crasna.

Potrivit hidrologilor, până la ora 13:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de pericol pe râul Maria (afluent al Crasnei) - judeţul Satu Mare.

Hidrologii au emis, joi, o nouă atenţionare Cod galben de inundaţii, ce vizează trei bazine hidrografice din judeţele Maramureş, Sălaj şi Satu-Mare.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Crasna, precizează hidrologii.

Acest articol a fost realizat cu informații și imagini obținute de reporterul Observator Simona Vasiac.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Inundații în Satu Mare. Mai multe localități sunt sub ape, aproximativ 150 de persoane au fost evacuate, iar un drum național a fost închis