Antena Meniu Search
x

Video Ionel Arsene s-a predat poliţiei italiene. Politicianul a fugit din România cu o săptămână înainte să fie condamnat definitiv pentru corupție

Baronul PSD Ionel Arsene a fost plasat în arest la domiciliu de judecătorii din Italia. Fostul şef al judeţului Neamţ s-a predat poliţiştilor din Bari acum două zile. Politicianul a fugit din România cu o săptămână înainte să fie condamnat definitiv pentru corupție. Arsene are rezidenţă în Italia şi asta pare să îl fi ajutat să obţină o măsură mai blândă. Iniţial, a fost arestat preventiv, dar a făcut contestaţie, iar judecătorii i-au schimbat gratiile cu uşa locuinţei sale.

de Redactia Observator

la 29.03.2023, 19:52

Vezi și

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi al filialei judeţene a PSD, Ionel Arsene, condamnat definitiv la 6 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de influenţă, s-a predat în Italia, în oraşul Bari, potrivit unor surse judiciare. Arsene urmează să fie adus în ţară de unde va fi preluat de poliţişti sau de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, au mai spus sursele citate.

Ionel Arsene a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2018 pentru trafic de influenţă

"La data de 10 martie, poliţiştii (...) au primit un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis pe numele unui bărbat de 51 de ani. Cel în cauză este condamnat de Tribunalul Bacău la o pedeapsă privativă de libertate, de 6 ani şi 8 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, sentinţă rămasă definitivă prin decizia Curţii de Apel Braşov", informa un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

Preşedintele CJ Neamţ a fost condamnat definitiv, pe 10 martie, de Curtea de Apel Braşov, la 6 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Iniţial, în aprilie 2022, Arsene primise la instanţa de fond (Tribunalul Braşov) o condamnare de 8 ani şi 4 luni, pedeapsă scăzută de Curtea de Apel Braşov la 6 ani şi 8 luni. CA Braşov a mai decis confiscarea de la şeful CJ Neamţ a sumelor de 80.000 euro şi 80.000 lei.

Pe acelaşi subiect

Ca pedeapsă accesorie, Ionel Arsene nu are mai are dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere sau de a exercita atribuţii de conducere în cadrul vreunui partid, formaţiune sau alianţă politică din România pe o perioadă de cinci ani după ce execută condamnarea.

Ionel Arsene a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în anul 2018, pentru trafic de influenţă, infracţiune săvârşită în 2013, în perioada când acesta era deputat. Conform DNA, în cursul anului 2013, Ionel Arsene, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a PSD, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 100.000 euro, pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală.

Concret, Ionel Arsene s-a înţeles cu Gheorghe Ştefan, zis "Pinalti", fost primar al municipiului Piatra Neamţ, pentru a "scăpa" de preşedintele CJ Neamţ de la acea vreme, Culiţă Tărâţă. Gheorghe Ştefan i-ar fi dat lui Arsene 100.000 de euro, bani care trebuiau să ajungă la şeful ANI, în schimbul declarării lui Culiţă Tărâţă în stare de incompatibilitate şi conflict de interese. Arsene a primit banii într-un restaurant din Bucureşti. Înţelegerea dintre cei doi nu a fost respectată, astfel încât Gheorghe Ştefan şi-a cerut banii înapoi, însă nu i-a primit, astfel încât el l-a denunţat pe Arsene la DNA. Ulterior, Arsene i-a propus lui Gheorghe Ştefan să-i dea o parte din bani sub forma unui contract de construire a unei şcoli într-o comună din Neamţ, contract atribuit unui apropiat al lui "Pinalti".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Ionel Arsene s-a predat poliţiei italiene. Politicianul a fugit din România cu o săptămână înainte să fie condamnat definitiv pentru corupție