Antena Meniu Search
x

Video Jocul cu miliarde de posibilități la care tot mai mulți copii români devin "maeștri": "Îți ajută mintea, viteza, gândirea rapidă"

54 de pătrăţele şi miliarde de posibilităţi. Cubul Rubik fascinează şi ambiţionează, iar campionatul de la Iaşi a adunat pasionaţi care pot rezolva acest joc al minţii şi îndemânării în doar câteva secunde. Iată câteva dintre secretele celor care au devenit maeştri în rezolvarea cubului Rubik. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 06.04.2024, 19:35

Vezi și

Logică, atenţie şi îndemânare. De asta e nevoie pentru a rezolva popularul cub Rubik. În orice formă ar fi el. Anais reuşeşte să rezolve piramida în doar câteva secunde. Impresionant, însă departe de recordul la această categorie care este sub o secundă. 

  • Anais, concurentă: Cel mai bun timp în competiţie al cubul de 3x3 e în jur de 11 secunde, dar acasă am şi o rezolvare de 7 secunde şi mă pregătesc pentru campionatul european. 

Skewbul este o provocare chiar şi pentru cei mai antrenaţi. Abia după sute de ore de antrenament poţi ajunge să-l rezolvi în câteva secunde. 

Lucian, concurent: E un puzzle, se mişcă doar în colţuri. Nu se mişcă cu totul cum este la celelate puzzle-uri. Este mai dificil decât proba 3x3. S-au făcut recorduri de 0,9 secunde. Nu în România, dar în alte ţări.

Pe acelaşi subiect

Cel mai popular rămâne cubul Rubik clasic

  • Ileana, organizator: 3x3 e cel mai clasic, dar există mult mai multe probe pe care poţ să le faci. De exemplu, legat la ochi sau proba FMC, în care trebuie să scrii ce mutări faci fără să muţi cubul. 
  • Bogdan Grigoruță, arbitru: Îţi ajută mintea, viteza, gândirea rapidă. N-are nicio legătură cu matematica, are legătură cu logica. Sunt anumiţi algoritmi. Cum se spune aici la noi: 10% talent, 90% muncă. Antrenament, e foarte mult antrenament. 
  • Clara Mihociu, reporter Observator: La noi în ţară recordul privind rezolvarea cubului Rubik este de 4,07 secunde şi a fost înregistrat în urmă cu doar o lună de către un elev de 13 ani din Bucureşti. 

În ultimii ani tot mai mulți tineri de la noi sunt pasionaţi de acest joc al minții

Ştefan are șapte ani și se antrenează de trei luni. Visează să bată toate recordurile.

  • Ștefan Darie, concurent: Mai întâi crucea albă sau galbenă, nu contează. Apoi colţurile albe. Al doilea strat. Şi gata. Mai puţin de un minut. 
  • Mihaela Darie, mama lui Ștefan: E o ambiţie de-a lui să îl rezolve cât mai rapid. El vrea să se antreneze câte 3-4 ore pe zi şi cam reuşeşte să facă 3-4 ore, dar el face şi 2x2 şi 3x3 şi 4x4 şi 5x5 şi 7x7 şi piramix. A vrut să le încerce pe toate.

Există 43 de cvintilioane de posibilități de rezolvare a cubului Rubik clasic, iar recordul mondial la această categorie este de 3,13 secunde, stabilit anul trecut de un tânăr de 21 de ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Jocul cu miliarde de posibilități la care tot mai mulți copii români devin "maeștri": "Îți ajută mintea, viteza, gândirea rapidă"