Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Judeţul din România, cel mai afectat de alunecările de teren. Unii trăiesc în containere chiar şi după şapte ani

Dezastrele naturale se ţin lanţ, în Vâlcea. Numai în ultimii trei ani, 52 de localităţi au fost afectate de alunecări de teren. Iar unii oameni încă mai locuiesc în containere, după ce casele lor au fost luate de ape, cu şapte ani în urmă. 

De Cristina Oprea la 28.11.2021, 08:32
Vezi și

Alţii s-au întors la locul dezastrului şi şi-au reclădit locuinţele, chiar dacă ştiu că sunt în calea viiturilor. Iar autorităţile nu prea au cum să-i oprească. În Vâlcea nu s-a mai făcut o hartă a riscurilor naturale de zece ani. 

Judeţul Vâlcea este unul dintre cele mai afectate de furia naturii. Numai anul acesta, într-un singur sat, surpările de teren au distrus 38 de hectare de teren. A fost doar unul dintr-o serie lungă de dezastre. În comuna Vaideeni, oamenii încă mai suferă de pe urma inundaţiilor catastrofale din 2014. Zeci de case au fost distruse atunci de viituri.

Localnică: Nu, era doar bolovani, pomi adusi de apă. Nu mai era nimic altceva.

Viaţa trăită într-un container

Pe acelaşi subiect

Cristina Oprea, reporter Observator: Aproape 5 ani de zile, oamenii au trăit în aceste containere, în condiţii greu de imaginat. S-au mutat în case adevărate doar datorită implicării unor voluntari. Iar pentru acest lucru s-a cheltuit aici jumătate de milion de euro. 

Nu pentru toţi s-au găsit resurse. Acest bărbat trăieşte şi astăzi într-un container. 

Localnic: Uite, apă! O iei cu mâna, o ştergi. Eu noaptea nu pot să mă culc de frig.

Alţii şi-au construit bordeie şi case exact în zona care a fost rasă de ape în 2014.

Reporter-localnică: V-a zis cineva că e sigur să construiţi aici?

Păi nu ne-a zis. Dar ce era să facem, unde era să ne ducem? 

Reporter- Mihai Ciobanu, consilier local: Înţeleg că suntem într-o zonă de risc, zonă inundabilă, de asta vă întreb

Da, zona asta aici, da. Este. Dar nu au unde să se ducă oamenii. 

Iar autorităţile locale nici nu le pot spune clar că sunt locuri unde, dacă îşi ridică o casă, riscă să rămână fără ea. În Vâlcea, nu s-a mai făcut o hartă de risc natural de 10 ani. Abia acum, s-a luat decizia întocmirii unui astfel de document. Asta după ce au fost înregistrate alunecări de teren în 53 de localităţi, în ultimii trei ani. Lucrările vor începe anul viitor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Judeţul din România, cel mai afectat de alunecările de teren. Unii trăiesc în containere chiar şi după şapte ani