Antena Meniu Search
x

Video Luna trecută, bucureştenii au avut căldură cu porţia: Primăria nu a vrut să acumuleze datorii. Explicaţiile, contrazise de datele oficiale

Luna trecută, Primaria Capitalei ar fi dat căldură cu porţia ca sa nu acumuleze datorii. Este explicaţia pe care au primit-o administratorii de blocuri de la angajaţii Termoenergetica. Facturile pentru decembrie au fost şi de trei ori mai mici comparativ cu decembrie 2020. oficial Directorul Termoenergetica spune că explicaţia e că a fost mai cald afară si au fost si avarii.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 02.02.2022, 21:08

Vezi și

După ce, în ultimele luni, toată lumea s-a plâns de facturi extrem de mari, singurii fără această problemă au fost bucureştenii branşati la reţeaua de termoficare. Unii au avut de dat şi de trei ori mai puţin decât în urmă cu un an. "Acum în 2021 ne-a venit 5.000 lei. Iar aici se vede 10.296 lei căldura. Deci cam de 3 ori mai puţin decât ne venea atunci", a declarat preşedintele unei asociaţii de locatari. Iar dacă oamenii sunt bucuroşi că au facturi mai mici, au totuşi o problemă cu lipsa căldurii.

Miraţi, administratorii de blocuri au început să caute explicaţii la Termoenergetica. "Am făcut o vizită la centrala termică. Concluzia a fost ca Elcenul are dispoziţie ca să nu ne dea! Grija Primăriei este să acumuleze cat mai mici datorii. Şi cum poate să acumuleze? Nedând. Nedând căldură şi apă caldă", a declarat Ion Ioneşti, preşedintele unei asociaţii de locatari. Practic, pentru fiecare gigacalorie consumată, oamenii plătesc acum 145 de lei iar restul până la 860 de lei trebuie să suporte primăria Capitalei. La un consum mai mic şi costurile pentru primărie sunt mai mici. "E o greşeală, e o glumă proastă. Nu există aşa ceva", a declarat Claudiu Creţu, director Termoenergetica.

Cum se apără Termoenergetica şi Primăria Capitalei

Inclusiv primarul Capitalei neagă informaţia în timp ce directorul Termoenergetica motivează lipsa agentului termic cu vremea de afară. "Sunt diferenţe raportate la temperaturile de afară. Iarna acesta, dacă vă uitaţi, e mai cald, a fost mai caldă şi atunci se livrează mai puţin şi factura e mai mică", a mai spus Claudiu Creţu, director Termoenergetica. Doar că datele meteorologilor îl contrazic. Luna decembrie 2021 a fost mai rece decât decembrie 2020. Ba mai mult, decembrie 2020 este cea mai caldă lună decembrie din istorie. Chiar şi atunci a fost livrat mai mult agent termic decât iarna aceasta. Directorul Termoenergetica mai are o explicaţie: "Au fost multe avarii şi multe probleme de funcţionare şi au primit factura mai mică pentru că s-a livrat mai puţin".

Indiferent de motiv, cei de la Elcen spun că pentru luna trecută comanda Termoenergetica pentru agent termic a fost mai mică. "Atât cât îmi cere Termoenergetica, trebuie să furnizez. Comanda a fost mai mică comparativ cu 2020, da", a declarat Adrian Tudora, administrator special ELCEN. În lipsa ajutorului de la stat pentru subvenţionarea preţului mărit al gigacaloriei, primăria Capitalei a început să acumuleze datorii. De la 1 noiembrie şi până acum, Primăria Capitalei a adunat o datorie de 530 de milioane de lei. "Din păcate e un blocaj. Termoenergetica încasează de la populaţie dar nu încasează şi subvenţia de la primărie", mai spune Adrian Tudora, administrator special ELCEN. Cei de la Elcen anunţă că nu vor mai putea funcţiona aşa prea mult.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Luna trecută, bucureştenii au avut căldură cu porţia: Primăria nu a vrut să acumuleze datorii. Explicaţiile, contrazise de datele oficiale