Antena Meniu Search
x

Lupta pentru apa sfinţită, tradiţie de Bobotează. Sute de mii de credincioşi din toată ţara s-au îmbulzit pentru agheasmă

Am avut cea mai caldă zi de Bobotează din ultimii 50 de ani. Încurajaţi de vremea însorită, sute de mii de credincioşi au mers la slujbe în întreaga ţară.

Vezi și

Am avut cea mai caldă zi de Bobotează din ultimii 50 de ani. Încurajaţi de vremea însorită, sute de mii de credincioşi au mers la slujbe în întreaga ţară. Au sărit în apă după cruce şi s-au rugat pentru un an mai bun.

Credincioşii au uitat de sfaturile preoţilor şi s-au îmbulzit în jurul apei sfinţite. Chiar dacă sticlele au fost suficiente pentru toţi. 

La Constanţa, spre exemplu, au fost aduse 150 de mii de peturi. Jandarmii au reuşit cu greu să ţină piept mulţimii. 

Peste 10 mii de oameni au participat la slujba oficiată de Arhiepsicopul Tomisului, care şi-a făcut apariţia într-o caleaşcă trasă de cal, asemenea celor folosite vara în Mamaia, pentru distracţia turiştilor. Un preot s-a asigurat ca Preasfinţia Sa să nu cadă, la mişcările bruşte.

12 grade au fost pe litoral, în cea mai caldă zi de Bobotează din ultimii 50 de ani. Anul trecut, la minus 6 grade, doar un curajos s-a aruncat în mare. Acum, în schimb, 20 de tineri au înotat după cruce, pe o vreme de primăvară.

În acelaşi timp, alţi credincioşi înotau în Dunăre, la Galaţi. Dar panica s-a instalat rapid, după ce la ieşire autorităţile au constatat că lipseşte o persoană. Din fericire, nu s-a înecat nimeni. 

La Iaşi, s-au repetat imaginile cu îmbulzeală la agheasmă. Înarmaţi cu bidoane chiar şi de 10 litri, oamenii au vrut... cât mai multă apă sfinţită. 

În Buzău, tradiţia este alta. În localitatea Pietroşani, au fost botezaţi caii. În timpul ceremoniei, un armăsar a scăpat din căpăstru şi a dat buzna în mulţime.

Mult mai liniştită a fost atmosfera în Capitală. Străzile de lângă Dealul Patriarhiei s-au umplut de vânzători ambulanţi.

Boboteaza este una din cele mai importante sărbători ale creştinătăţii. Tradiţia spune că Aghiasma Mare trebuie păstrată în locul cel mai curat din casă. Apa sfinţită ar avea puteri tămăduitoare şi de alungare a duhurilor rele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Lupta pentru apa sfinţită, tradiţie de Bobotează. Sute de mii de credincioşi din toată ţara s-au îmbulzit pentru agheasmă