Antena Meniu Search
x

Video Mâncare expirată vândută lângă o şcoală din Galaţi. Unele alimente sunt interzise prin lege încă din 2008

Aplicaţia ANPC ar fi foarte utilă şi în şcolile din România. Unde, de multe ori, se vând alimente extrem de periculoase. O primejdie ascunsă, cu gust bun, dar cu efect pe termen lung. Ultimul control al comisarilor ANPC din Galați a scos la iveală grave nereguli: produse expirate sau neconforme cu legea, sucuri carbogazoase, ciocolată şi chipsuri. Un fenomen care nu face altceva decât să întretină statisticile îngrijorătoare. În România, unul din patru copii are probleme cu greutatea.

de Adrian Obreja

la 12.11.2022, 13:08

Vezi și

Produse expirate, fără etichetă sau neconforme cu legea. De asta se lovesc elevii multor şcoli din România. În Galaţi, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a dat nouă amenzi contravenţionale.Iar toate alimentele care nu respectau regulile au fost retrase de la raft.  Controlul a vizat societăţile comerciale care vând produse alimentare în interiorul şcolilor. Iar în timpul celor nouă controale, peste tot au fost găsite nereguli.

Alimente interzise prin lege încă din anul 2008

"Au fost trase de la comercializare. Au mai fost descoperite cu data durabilităţii minimale depăşită, precum şi produse fără elemente de indentificare, fiind produse nesigure", a declarat Carmen Tudor - șef OPC Galați. Cei nouă operatori economici au fost amendați în total cu 21.000 de lei. Au fost date şi 8 avertismente, însă asta nu i-a speriat deloc. Patronii şi-au refăcut stocurile şi au revenit la chioşc. La magazinul din incinta celui mai bine cotat liceu din Galaţi este coadă. În doar zece minute de pauză, zeci de elevi cumpără sucuri carbogazoase, chipsuri și dulciuri. Alimente interzise prin lege încă din anul 2008.

De la stânga la dreapta, rafturi pline cu alimente şi băuturi pline de calorii, zahăr şi coloranţi. Echipa Observator a încercat să stea de vorbă cu proprietarul chioşcului. "Se zice în raport că au fost... se vând nişte produse neconforme pentru şcolari", spune acesta. Bărbatul îşi lasă totuşi soţia la tejghea. Mai presus de lege pare să fie profitul. Împotriva acestor depozite mici de dulciuri nu poate sta nici directorul şcolii.

"Nu putem impune ce să vândă şi ce să nu vândă. Eu o să mai discut cu ei să remedieze problemele care sunt. E adevărat că produsele pe care le pot vinde ei în interiorul şcolii sunt foarte puţine", a declarat Romeo Zanfir - CNVA Galați. Studiile arată că ţara noastră este pe locul doi din Europa la obezitatea infantilă. Unul din doi copii din România suferă, la vârste fragede, de această boală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Mâncare expirată vândută lângă o şcoală din Galaţi. Unele alimente sunt interzise prin lege încă din 2008