Antena Meniu Search
x

Falsul medic cu opt clase, fost parcagiu, a făcut operaţii estetice şi unor vedete din România (Video)

Este cutremur în sistemul de sănătate din România. Un italian cu opt clase a pus la cale cea mai mare escrocherie medicală din ultimii ani. Individul s-a dat drept chirurg plastician şi a operat oameni în mai multe clinici private din Bucureşti, cu acte false şi o identitate furată.

Vezi și

Este cutremur în sistemul de sănătate din România. Un italian cu opt clase a pus la cale cea mai mare escrocherie medicală din ultimii ani. Individul s-a dat drept chirurg plastician şi a operat oameni în mai multe clinici private din Bucureşti, cu acte false şi o identitate furată.

Aproape un an, italianul a realizat intervenţii chirurgicale la patru clinici private de elită din Bucureşti, pentru care ar fi încasat zeci de mii de euro. Primele suspiciuni au apărut la finalul anului trecut. 

Una dintre asistentele care a lucrat cu presupusul estetician spune că a intrat la bănuieli în momentul în care ar fi văzut că acesta nu ar fi respectat nici măcar regulile elementare privitoare la mănuşile chirurgicale. Acestea trebuie aşezate în aşa fel încât suprafaţa exterioară, aceea care vine în contact cu trupul pacientului, să nu fie atinsă, ori medicul nu ar fi respectat acest lucru. 

Bărbatul de 38 de ani este cunoscut sub numele Matthew Mode. În România, juca rolul unui celebru chirurg britanic, care a absolvit cele mai bune universităţi din lume. Printre clienţii lui s-au numărat şi mai multe vedete. 

În realitate, bărbatul de 38 de ani se numeşte Matteo Politi, are opt clase şi vine din Italia. Iniţial, a fost valet de parcare. Tot în Peninsulă a început şirul ilegalităţilor. În 2011, judecătorii italieni l-au condamnat la închisoare cu suspendare. 

"Clonând viaţa unui medic real, şi-a bătut joc de pacienţi şi spitale timp de doi ani", titra ziarul La Stampa în septembrie 2010 despre hoţul de identitate devenit medic fără să facă liceul. La acea vreme, presa italiană a scris că bărbatul nu avea nici măcar bacalaureatul, dar a păcălit şase spitale din patru regiuni că este medic şi a reuşit chiar să-şi deschidă propria clinică de înfrumuseţare.

După ce a fost deconspirat în Italia, a venit la noi. Cu un întreg dosar de acte false, individul a păcălit sistemul şi a ajuns să profeseze ilegal. Pe lângă spitalele private în care a operat, italianul se lăuda că are propria lui clinică.

Firma medicului fără acte este înregistrată într-un apartament din Sectorul 6. Am sunat şi noi la uşă însă nu ne-a răspuns nimeni. 

Ca să-şi deschidă afacerea, escrocrul ar fi apelat la un prieten, un medic stomatolog cunoscut în Bucureşti. Şi el, tot italian. 

MICHELE FRANCESCO, medic stomatolog: A vrut să vină să dezvolte o afacere aici. Şi, din câte am înţeles eu, voia să obţină recunoaşterea studiilor lui prin minister, prin tot. Şi să-l ajut să-i caut un apartament. Vorbea foarte bine despre meseria lui şi se vedea că era pasionat.

Sub acelaşi pretext, Matteo ar fi încercat să păcălească mai mulţi doctori stomatologi din Capitală. 

Andra Custură, medic stomatolog: Voia să facă chirurgie estetică. Liposucţii, augumentări de sâni. Mie mi s-a părut destul de dubios de la început.

Şi totuşi, cum a reuşit să păcălească sistemul? Conform procedurii, orice medic străin care vrea să profeseze în ţara noastră trebuie să obţină aprobări de la mai multe instituţii.

Cu certificatul de bună practică medicală, din ţara de provenienţă, merge mai întâi la Centrul de Resurse Umane din Ministerul Sănătăţii. După o amplă documentare, specialiştii de acolo emit un certificat de echivalare a studiilor care, ulterior, trebuie prezentat Colegiului Medicilor. Direcţia de Sănătate Publică este ultima instituţie care îşi dă acordul. Iar angajatorul trebuie să primească dosarul complet înainte de a încheia contractul. 

Matteo Politi a obţinut doar codul de parafă emis de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti. Unde a mers însoţit de un avocat şi a promis angajatului DSP că va aduce restul documentelor în scurt timp. 

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică ne spune că a declanşat o anchetă în ceea ce o priveşte pe angajata care s-a ocupat de dosarul lui Matteo Politi şi care i-a acordat cod de parafă chiar dacă actele italianului nu aveau nicio legătură cu legile din România. 

Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România: Omul acela nu are niciun fel de aviz de la Colegiul Bucureşti sau de la Consiliul Naţional al Colegiului, pentru simplul motiv că nu a aplicat la noi ca să obţină acele documente.

Escrocheria a declanşat un val de anchete la nivel înalt. Matteo Politi nu a putut fi contactat până acum. Reprezentanţii unei alte clinici private ne-au transmis că italianul a realizat o singură intervenţie chirurgicală la ei, iar pacienta a fost adusă de Politi. Oficialii spitalului privat vor acum să-l dea în judecată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Falsul medic cu opt clase, fost parcagiu, a făcut operaţii estetice şi unor vedete din România (Video)