Antena Meniu Search
x

Video "Mereu m-am simţit acasă în România". Cum s-au pregătit localnicii din Valea Zălanului să îl întâmpine pe Regele Charles

Are un regat la picioare, dar în inimă - o bucată din România. Regele Charles a ajuns în Transilvania, după o scurtă întâlnire cu preşedintele Iohannis, la Bucureşti. Va petrece cinci zile în ţara noastră, într-o vizită istorică: e prima sa vacanţă, la o lună de la încoronare, şi este prima oară când un monarh britanic vine în România. E zi specială şi pentru că acum fix 70 de ani, pe 2 iunie, mama sa, Elisabeta a II-a, şi-a primit coroana devenind Regină. Regele Charles a făcut azi cea mai frumoasă declaraţie de dragoste României, în versurile lui Eminescu: "Ţară de glorii, ţară de dor".

de Redactia Observator

la 02.06.2023, 19:16

Vezi și

Cu un zâmbet, un vers şi un salut în română a început cea mai importantă vizită dintre toate pe care Charles le-a făcut în România, în ultimii 25 de ani. E prima oară când calcă pe pământ românesc în calitate de Rege. "Doamnelor şi domnilor, nu pot descrie plăcerea pe care o am să vizitez din nou România", a spus Regele Charles. Aşteptarea oaspetelui de seamă s-a încheiat în jurul orei 15 când un avion privat, de mici dimensiuni, îşi făcea loc prin norii Bucureştiului. La sol, fiecare metru era atent verificat, inclusiv cu câini antrenaţi ai Brigăzii Antiteroriste.

Monarhul va sta la noi până pe 6 iunie

Discursul Regelui a fost o adevărată declaraţie de dragoste pentru România. "Mereu m-am simţit acasă în România. Ţară de glorii, ţară de dor. Ca să-l citez pe poetul vostru naţional", a mai spus Regele Charles. "Îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României. Vremea nepotrivită de la Mureş a făcut ca Charles al III-lea să aleagă să meargă până Transilvania cu masina într-o coloana oficială pe A3, DN1, şi apoi până spre Sfântu Gheorghe şi Târgu-Mureş.

Şi în locurile care au fermecat un rege vizita a fost aşteptată cu emoţie. Valea Zălanului. Un sat cu o mână de oameni, rătăcit printre dealuri, undeva, în Covasna. Un loc de care Charles s-a îndrăgostit dintr-o privire. A cumpărat aici case vechi de o sută de ani şi a devenit, într-un fel, de-al locului. "Mie mi se pare un om extraordinar, m-a fermecat dragostea cu care vorbea despre natura, despre plante, despre ecologie. Şi glumeam, adică e un om foarte relaxat, foarte linistit si bland si intelept", a declarat Raluca Olaru. Raluca iubeşte natura şi Valea Zălanului. S-a mutat în zonă în urmă cu un an, cam în aceeaşi perioadă în care şi Charles era în vacanţă. A îndrăznit atunci să îi mărturisească un vis - de a face în sat o grădină botanică cu plante medicinale şi o mini fabrica de produse cosmetice.

"Îi plac foarte mult săpunurile. A spus că întotdeauna când miroase îi place, că îi aminteşte de locul ăsta. Uleiul pentru bărbierit îi place foarte mult, a zis că îl ajută să nu aibă iritaţii pe faţă. Leacul calmant, care e pentru muşchi şi articulaţii", a declarat Raluca Olaru. I le-a pregătit deja, pe toate, într-un coş pe care să-l ia cu el, când va pleca înapoi, la palat. Unde, se spune că, uneori, pe la ora 5, se simte miros discret de ceai de albăstrele, ca pe Valea Zălanului. În bucătărie, departe de ochii lumii, bucătăresele pregătesc felurile de mâncare preferate ale Regelui. Neapărat, plăcintă cu mere. Monarhul va sta la noi până pe 6 iunie, când se împlineşte fix o lună de când a fost încoronat rege al Marii Britanii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » "Mereu m-am simţit acasă în România". Cum s-au pregătit localnicii din Valea Zălanului să îl întâmpine pe Regele Charles