Antena Meniu Search
x

Ministrul Afacerilor Externe, după expulzarea diplomatului român din Rusia: "Nu este nimic special. Se practică uneori"

Un angajat al Ambasadei României în Rusia a fost declarat persona non grata şi expulzat, iar ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că nu este nimic special în această decizie.

de Redactia Observator

la 11.05.2021, 21:07

Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, participa la o conferinţă de presă
Expulzarea diplomatului român din Rusia nu este nimic special, susţine ministrul român de Externe - Profi Media

Diplomatul român are 72 de ore să părăsească Rusia

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu: "Nu este nimic speial în această decizie, de altfel  noi am anticipat un astfel de răspuns al părţii ruse. Este o măsură luată în defensivă ca reacţie la măsura pe care noi am aluat-o în 26 aprilie. Se practică  uneori între state un astfel de răspuns"

Angajatul ambasadei române are termen 72 de ore pentru a părăsi teritoriul Federaţiei Ruse.

"Pe 11 mai, ambasadorul României Cristian Istrate a fost convocat de Ministerul Rus de Externe, unde i s-a dat o notă care îl declară persona non grata pe căpitanul G. Iliescu, asistent al atașatului militar la Ambasada României. Angajatul menționat mai sus trebuie să părăsească teritoriul Federației Ruse în termen de 72 de ore. Acest pas a fost făcut de partea rusă ca răspuns la declarea neîntemeiată a unui asistent al atașatului militar la Ambasada Rusiei la București drept persona non grata pe 26 aprilie. Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie 2021, a domnului Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti.

Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, a fost declarat persona non grata. La acel moment, prin ambasadorul rus în România Valery Kuzmin, Moscova a calificat decizia Bucureştiului de a expulza un diplomat rus drept "neprietenoasă" şi anunţa că îşi rezervă dreptul de a "lua măsuri relevante ca răspuns". Ministerul român al Afacerilor Externe a informat atunci că autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României lui Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Ministrul Afacerilor Externe, după expulzarea diplomatului român din Rusia: "Nu este nimic special. Se practică uneori"