Antena Meniu Search
x

Video Moartea ursului Arthur de glonţul prinţului de Lichtenstein schimbă legea în România

Mai aveau puţin şi scoteau ursul vinovat. Concluzia anchetei Ministerului Mediului este că ursul Arthur a fost împuşcat de prinţul de Lichtenstein în perfectă legalitate. Un specialist ne dă o idee despre cum s-au petrecut lucrurile. Arthur a fost omorât pentru că a avut ghinionul să ajungă în bătaia puştii.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 11.05.2021, 20:44

Vezi și

Ministrul Mediului vinde pielea ursului din pădure

Ministrul Mediului: "Ursul a fost recoltat la 22 de zile de la emiterea ordinului de derogare. Timp de 3 săptămâni s-a facut monitorizare şi seară de seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospodării sau vine aproape de localitate"

Dar nu există nicio poză din perioada monitorizării care să dovedească faptul că ursul împuşcat este cel pândit de autorităţi. Aşa că rămân multe întrebări. Cine a semnat derogarea?

Ministrul Mediului: "Ordinul de derogare pentru cele 140 exemplare semnat în 2019 de doamna Gavrilescu. După aceea secretarul de stat care a răspuns de biodiversitate. Întretimp a plecat şi e alt secretar acum"

Pe acelaşi subiect

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului în 2019, e amuzată de declaraţiile actualului ministru. Şi îi spune să plimbe ursul. 

Graţiela Gavrilescu: "Astea sunt prostii. Cum să fie semnat de mine, cum eu nu mai sunt ministru de 2 ani de zile?"

Ancheta penală ar trebui să lămurească dacă au existat nereguli şi în ceea ce priveşte ordinele semnate de funcţionari publici. Ovidiu Ionescu este cel care poate decide ce şi câte animale pot fi vânate. Ani la rând, a numărat exemplarere din specii rare: urşi, râşi sau pisici sălbatice, la cererea Ministerului Mediului. Şi el confirmă că e greu să dovedeşti că ursul împuşcat este cel care face pagube.

Ovidiu Ionescu: "De unde ştim noi care e ursul ăla? Pe care il împuscăm?" Îl împuşcăm pe ăla care vine tot acolo. Că dacă vine tot acolo, ăla e. Moare. Poate nu e tot ăla, e altul, care vrea şi el să mânânce"

Europa ne bate obrazul pentru împuşcarea ursului Arthur

"Am auzit de acest caz de vânătoare de trofee din România din media. Se pare ca a fost data o derogare pentru un urs care cauza problema, dar a fost impuscat un alt urs de fapt"

Ministrul Mediului susţine că Arthur nu era cel mai mare urs din România. Cel împuşcat acum doi ani, în Harghita, după ce a fost lovit de maşină şi a agonizat 15 ore pe stradă, era mai bine cotat.

Chiar dacă totul pare legal din pix, incidentul schimbă legea. Asociaţiilor nu li se va mai permite sa aştepte atat de mult de la aprobare pana la impuscare. Ministrul va da ordin ca perioada sa se reduca de la 90 de zile la maximum 15 zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Moartea ursului Arthur de glonţul prinţului de Lichtenstein schimbă legea în România