Cazul ursului Arthur a atras atenția Comisiei Europene: "Analizăm detaliile acestui caz"
Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, a declarat că analizează acuzațiile lansate de ONG-uri potrivit cărora un prinț din Liechtenstein a ucis un urs de talie mare în România într-o partidă de vânătoare de trofee.

Activiștii de mediu au anunțat săptămâna trecută că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a vizitat România în luna martie și a împușcat un urs brun, în vârstă de 17 ani, poreclit Arthur într-o rezervație naturală, sub pretextul deținerii unei licențe speciale pentru eliminarea unui alt urs care a provocat pagube în gospodăriile sătenilor.
Vânătoarea de trofee este ilegală în România, iar urșii bruni sunt protejați de directiva UE privind habitatele, care interzice vânarea animalelor sălbatice, cu excepția cazului în care există circumstanțe excepționale, scrie Politico.
"Serviciile mele analizează acum detaliile acestui caz, pe care îl urmărim cu atenție", a declarat, luni, comisarul Virginijus Sinkevičius. „Am încredere că autoritățile române vor investiga acest incident în detaliu”.
Agent Green, ONG-ul care a dezvăluit cazul, acuză Ministerul Mediului că nu a protejat și gestionat suficient siturile sale Natura 2000, inclusiv cel în care a avut loc incidentul. Guvernul român a lansat o anchetă cu privire la uciderea ursului.
- Noi detalii din ancheta deschisă după uciderea ursului Arthur, în România, de prinţul Emanuel Liechtenstein
- Moartea ursului Arthur schimbă regulile în România, conform unui anunţ făcut de ministrul Mediului
- Imagini cu blana și craniul ursului Arthur. Ce a mai rămas din ”regele urșilor” din România
- Carnagiu pe autostrada A2, în Austria. Pompieri consiliați psihologic, după ce "s-au târât peste cadavre, ca să...
- Oficialii americani cred că e improbabil să se ajungă la un armistiţiu în Ucraina în următoarele luni
Prințul a negat, vineri, că l-a împușcat pe ursul Arthur, ci a eliminat un alt „animal periculos” care a provocat daune în gospodăriile sătenilor.
„După ce ursul a pătruns adesea în zona unor așezări, a fost clasificat ca periculos de către autoritățile române responsabile și eliberat pentru tragere. Am dobândit legal autorizația de vânătoare de la autoritățile responsabile”, a spus prințul Liechtenstein într-o scrisoare.
Comisia a avertizat în mod oficial România, vara trecută, că trebuie să îndeplinească cerințele legale ale UE pentru a crea planuri de conservare pentru ariile sale protejate.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰