Antena Meniu Search
x

Cazul ursului Arthur a atras atenția Comisiei Europene: "Analizăm detaliile acestui caz"

Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, a declarat că analizează acuzațiile lansate de ONG-uri potrivit cărora un prinț din Liechtenstein a ucis un urs de talie mare în România într-o partidă de vânătoare de trofee.

de Redactia Observator

la 11.05.2021, 10:32

Moartea ursului Arthur a provocat un scandal uriaş în România, dar şi în străinătate
Moartea ursului Arthur a provocat un scandal uriaş în România şi în străinătate - Captură video

Activiștii de mediu au anunțat săptămâna trecută că prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a vizitat România în luna martie și a împușcat un urs brun, în vârstă de 17 ani, poreclit Arthur într-o rezervație naturală, sub pretextul deținerii unei licențe speciale pentru eliminarea unui alt urs care a provocat pagube în gospodăriile sătenilor. 

Vânătoarea de trofee este ilegală în România, iar urșii bruni sunt protejați de directiva UE privind habitatele, care interzice vânarea animalelor sălbatice, cu excepția cazului în care există circumstanțe excepționale, scrie Politico.

"Serviciile mele analizează acum detaliile acestui caz, pe care îl urmărim cu atenție", a declarat, luni, comisarul Virginijus Sinkevičius. „Am încredere că autoritățile române vor investiga acest incident în detaliu”.

Agent Green, ONG-ul care a dezvăluit cazul, acuză Ministerul Mediului că nu a protejat și gestionat suficient siturile sale Natura 2000, inclusiv cel în care a avut loc incidentul. Guvernul român a lansat o anchetă cu privire la uciderea ursului.

Pe acelaşi subiect

Prințul a negat, vineri, că l-a împușcat pe ursul Arthur, ci a eliminat un alt „animal periculos” care a provocat daune în gospodăriile sătenilor.

„După ce ursul a pătruns adesea în zona unor așezări, a fost clasificat ca periculos de către autoritățile române responsabile și eliberat pentru tragere. Am dobândit legal autorizația de vânătoare de la autoritățile responsabile”, a spus prințul Liechtenstein într-o scrisoare.

Comisia a avertizat în mod oficial România, vara trecută, că trebuie să îndeplinească cerințele legale ale UE pentru a crea planuri de conservare pentru ariile sale protejate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cazul ursului Arthur a atras atenția Comisiei Europene: "Analizăm detaliile acestui caz"