Video

Modul complet neaşteptat în care s-ar putea administra oxigen pacienţilor cu probleme respiratorii - studiu

De Cristian Ionescu.
Publicat: 15.05.2021, 10:25.
Actualizat: 15.05.2021, 10:47

O echipă de cercetători japonezi a arătat într-un studiu, apărut vineri, că este posibil ca mamiferele să respire prin anus.

Profi Media

O metodă de luat în calcul şi la oameni, spun experţii

Intrigaţi de modalitatea prin care anumite animale respiră prin intestinele lor în caz de urgenţă, cercetătorii de la Medical and Dental University din Tokyo au dovedit că acelaşi lucru este posibil, în condiţii experimentale, la şoareci, şobolani şi porci. Potrivit concluziilor lor, publicate de revista Med, acest lucru s-ar putea aplica la oameni într-o stare de suferinţă respiratorie, de exemplu în cazul în care lipsesc respiratoare, cum se întâmplă în timpul pandemiei de Covid-19, sau când ventilatoarele nu sunt potrivite unui pacient. Fenomenul este descris cu acronimul englezesc EVA, care ar putea fi tradus prin respiraţie enterică prin anus.

"Rectul are o plasă de vase de sânge fine chiar sub suprafaţa peretelui său, ceea ce înseamnă că medicamentele administrate prin anus sunt uşor absorbite în fluxul sanguin”, explică autorul principal al acestui studiu Ryo Okabe. Pe acest principiu se bazează supozitoarele. Echipa de cercetători s-a întrebat deci dacă oxigenul poate fi administrat în acelaşi fel. Au fost testate două metode: administrarea de oxigen sub formă de gaz sau prin clismă cu oxigen.

Ei au folosit şi un lichid îmbogăţit cu oxigen, perfluorodecalina, despre care se ştie că nu este periculos. Rezultatul, oxigenul livrat sub formă de gaz a crescut oxigenarea, normalizând comportamentul animalelor şi a prelungit durata de viaţă. Cercetătorii au precizat că acea cantitate mică de lichid absorbit în acelaşi timp cu oxigenul nu a cauzat niciun efect nociv şi nu a perturbat bacteriile intestinale, indicând faptul că metoda este sigură.

Ei speră să dovedească eficienţa metodei şi la oameni. "Pacienţii care au probleme respiratorii ar putea avea necesităţile de oxigen furnizate graţie acestei metode în timp ce sunt trataţi”, a spus unul dintre coautorii studiului, Takanori Takebe. Într-un comentariu care însoţeşte studiu, Caleb Kelly, de la Şocala de Medicină din cadrul Universităţii Yale, a subliniat că această tehnică ar trebui luată în serios.

sursa: news.ro

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs accidentul cu 7 morți din Bacău. Altar de flori după tragedie: "Tremur toată, nu mai sunt bună de nimic"
1
Eveniment • pe 26.07 la 18:58

"Tată, spune-mi că e un vis". Acestea au fost primele cuvinte ale băiatului de 15 ani grav rănit în accidentul de ieri din Bacău. Din păcate, era realitatea cruntă. Şi-a pierdut sora, mama şi cele două bunici, iar viaţa lui atârnă acum de un fir de păr. A fost adus azi, de urgenţă, cu un elicopter SMURD, la un spital din Capitală. Între timp, apar informaţii noi şi despre filmul evenimentelor, despre care vă avertizăm că sunt cu puternic impact emoţional.