Antena Meniu Search
x

Video Ninsorile abundente au trimis turiștii pe pârtii. Se deschide o parte din domeniul schiabil al Masivului Postăvaru

Ninsorile abundente au blocat total una dintre cele mai circulate şosele din România. Vorbim de Drumul Naţional 1, unde s-a stat în coloană mai ceva ca în weekenduri sau vacanţe. Prăpăd a fost şi în oraşul Sinaia. Există totuşi și persoane care se bucură de zăpadă, cum ar fi schiorii care ajung în acest weekend în Poiana Brașov, pentru că astăzi se deschide jumătatea superioară a domeniului schiabil din Masivul Postăvaru.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 28.01.2023, 09:48

Vezi și

Claudiu Loghin, reporter Observator: După miezul nopţii, valorile de trafic au început să se apropie de cele normale. În prezent, valorile de trafic sunt normale, de exemplu, pe 55 de kilometri, distanța dintre Brașov și Comarnic, timpul de deplasare este în jur de o oră și cinci minute. A fost o noapte extrem de grea, pentru că au fost foarte multe autoturisme care au blocat Drumul Național 1, pe ambele sensuri. Timpii de deplasare au crescut de la câteva minute, spre exemplu, din centrul stațiunii Predeal până la intersecția Drumului Național 1 cu Drumul Național 73 A, de la câteva minute chiar și până la peste două ceasuri.

S-a întâmplat acest lucru pentru că utilajele pentru deszăpezire au fost blocate în trafic. Nu s-au putut mișca, în condițiile în care ningea foarte consistent. În județul Harghita sunt 11 localități afectate de pene de curent și asta din cauza căderilor masive de zăpadă. Șoferii trebuie să țină cont de recomandări precum deplasarea doar cu autoturisme care au anvelope de iarnă, cu rezervorul plin, pentru că oricând drumurile se pot bloca în aceste condiții. Există și persoane care se bucură de aceste căderi de zăpadă, de exemplu, schiorii care ajung în weekend în Poiana Brașov pentru că astăzi se deschide jumătatea superioară a domeniului schiabil din Masivul Postăvaru.

Poiana Braşov, pregătită pentru un flux mare de schiori

Nu s-a întâmplat niciodată în istoria recentă ca stațiunea să se deschidă oficial când o bună parte din sezonul calendaristic de iarnă s-a scurs deja. Acum, mii de turiști și localnici care au așteptat cu nerăbdare iarna... pot schia pe pârtia Lupului sau pot face cristiane pe Drumul Roșu.

Pe acelaşi subiect

Adrian Biriboiu, administrator pârtii: În partea superioară a domeniului, avem un strat de aproximativ 25-30 de centimetri, strat în stare amenajată. În momentul de faţă este în creştere din motive naturale.

Experiența ultimului weekend, când la instalațiile de transport pe cablu a fost haos, a fost o lecție și pentru Poiana Brașov. Acum, stațiunea este pregătită pentru un flux foarte mare de schiori și snowboarderi.

Allen Coliban, primar Brașov: Administratorii pârtiilor lucrează la tot ce înseamnă balizaj și linii pentru așteptarea la telescaune. Mizăm, totodată, pe înțelegerea turiștilor și schiorilor, pentru că vom schia, în acest weekend, doar în condiții excepționale şi doar cu aceste eforturi de a produce zăpadă artificială.

Calculul zăpezii este simplu: 70 de mii de metri cubi de zăpadă artificială și mai bine de 24 de ore de ninsoare abundentă, neîntreruptă. Totuși, e nevoie de mai multă zăpadă, de aceea, în masivul Postăvarul, pârtiile se deschid doar la peste 1200 de metri altitudine.

Claudiu Login, reporter Observator: Atenție, spun salvamontiștii. Zonele de pârtie care nu sunt încă amenajate sunt semnalizate cu astfel de panouri. Iar practicanții de schi și snowboarding nu trebuie să le depășească sub nicio formă, pentru că se expun unor pericole extrem de mari.

Nicușor Piroșcă, Salvamont Poiana: Putem găsi diverse obstacole, pietre, crengi, copaci și atunci accidentarea poate să fie destul de gravă.

Pârtiile din partea superioară a masivului, ce se vor deschide astăzi, reprezintă o treime din suprafața totală a domeniului schiabil din Postăvarul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Ninsorile abundente au trimis turiștii pe pârtii. Se deschide o parte din domeniul schiabil al Masivului Postăvaru