Antena Meniu Search
x

Video Noi tratamente la stat pentru bolnavii de cancer. O radioterapie specială care costa 20.000 de lei se va face gratis în spitale

Statul va deconta noi tratamente medicale pentru bolnavii de cancer, de săptămâna viitoare. Printre acestea radioterapii şi ecografii, dar şi masaj sau kinetoterapie. În plus, pacienţii care au suferit un atac vascular cerebral vor putea sta internaţi în centrele de recuperare dublu decât până acum, 42 de zile. Bolnavii cred ca e un pas înainte, dar tot sunt convinşi că vor avea nevoie de bani să se trateze. 

de Redactia Observator

la 27.06.2023, 20:53

Vezi și

Vali are soţul bolnav de mai bine de 10 ani şi spune că dă aproape toată pensia pe tratament. 

Soția lui Vali: Sunt medicamente foarte scumpe, soţul meu ia o groază de medicamente, e bolnav şi costă foarte mult. Are 10 milioane pensie, opt milioane, unele sunt compensate, altele le luăm cu bani. Are 14 boli şi dacă nu se tratează... îi trebuie şi regim alimentar şi legume şi foarte mulţi bani. E de plâns în ţara asta. 

De la 1 iulie statul va deconta mai multe tratamente pentru bolnavii care suferă de cancer

Pe listă intră o serie de noi investigații imagistice - RMN și ecografii - dar şi kinetoterapia sau masajul terapeutic

Pe acelaşi subiect

Andreea Petrescu, reporter Observator: Şi transportul medical, dar neasistat, va fi decontat pentru bolnavii oncologici sau cei care au trecut printr-un transplant şi care nu sunt deplasabili, dar au nevoie de tratament de specilitate chiar şi în alt judeţ.

De asemenea, un nou tip de radioterapie, care se practică de 10 ani în sistemul privat, se va face acum gratuit la stat. Specialiştii spun că tratamentul, care ajunge să coste şi 20.000 de lei, are mai puţine efecte adverse decât radioterapia clasică. 

Ana Băncilă, radioterapeut: Se adresează fie tumorilor cerebrale, fie tumorilor din restul corpului, pulmonare, tumori în sfera ORL, hepatice, osoase sau limfatice. Tratamentul este foarte bine tolerat, nu avem reacţii secundare în plus, e un tip de radioterapie foarte precis.

Zile în plus de recuperare pentru românii care au suferit un AVC

Tot de la 1 iulie, bolnavii care au suferit un AVC vor beneficia de 42 de zile de recuperare în centrele balneare, dublu decât era până acum, dar tot puţin după cum spun specialiştii. 

Mihai Ghiberdicu, kinetoterapeut: 21 de zile niciodată nu o să fie suficient. Poate să dureze până la un, doi, poate chiar mai mult pentru un AVC recuperat complet. Cel mai recomandat ar fi gimnastica medicală, kinetoterapia, fizioterapia, fizioterapia prin electrostimulare, terapie prin ultrasunete, curenţi galvanici 

Peste câteva zile şi testul care calculează riscul de fractură la pacienții cu osteoporoză sau imunoterapia cu vaccinuri alergenice se vor face pe banii statului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Noi tratamente la stat pentru bolnavii de cancer. O radioterapie specială care costa 20.000 de lei se va face gratis în spitale