Antena Meniu Search
x

Video Operaţia gratuită de care prea puţini pacienţi au aflat. Alexandra a trecut prin cumpăna vieţii, după diagnosticul crunt primit acum 2 ani: "Efectiv am căzut"

Există viaţă normală şi după cancer. Femeile care trec printr-o mastectomie pot beneficia gratuit de operaţii de reconstrucţie mamară. Este o decizie luată cu nouă ani în urmă, după o campanie Observator însă, din păcate, prea puţine sunt pacientele care apelează la aceste intervenţii. Nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că nu ştiu că au acest drept. Anual, peste 12.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar. Însă doar 240 ajung la reconstrucţie. Lipsa informării, frica de sistem, dar şi situaţiile în care medicii nu-şi mai bat capul cu asta după mastectomie le fac pe femeile românce să nu se mai gândească la asta. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 05.07.2023, 16:37

Vezi și

Alexandra are 32 de ani şi este model internaţional. În urmă cu doi ani, viaţa ei s-a schimbat radical, după ce a primit diagnosticul crunt de cancer la sân. "Am primit mailul cu rezultatul, eram acasă şi efectiv am căzut pe pat. Am citit tot, înţelegeam ce scrie acolo, din păcate. Eram cu ai mei acasă, mă uitam la ei şi mă gândeam că trebuie să le spun", povesteşte Alexandra Moldovan, pacientă. 

Povestea Alexandrei: cum a decurs operaţia

După mai multe inevstigaţii şi analize, medicii i-au spus că trebuie să facă o operaţie de extirpare a sânului şi are nevoie şi de reconstrucţie, intervenţii pe care le-a făcut gratuit la Institutul Oncologic Bucureşti. "A durat destul de mult, cred că cinci ore. Realmente statul te ajută. în America dacă, Doamne fereşte... Ai datorii pe viaţă dacă e nevoie de o intervenţie de genul acesta", spune Alexandra Moldovan, pacientă.

Peste 12.000 de cazuri noi de cancer de sân sunt depistate anual în ţara noastră şi aproape jumătate dintre ele sunt în stadii avansate. Aproximativ 5.000 de femei ajung la extirparea sânului. În cele mai multe cazuri, se poate face reconstrucţia mamară. "În anul 2022, 240 de femei din România au beneficiat de o reconstrucţie mamară decontată de stat, asta în condiţiile în care prin programul naţional 800 de femei pot face o astfel de intervenţie", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator. 

Pe acelaşi subiect

Operaţii gratuite de reconstrucţie mamară

Multe dintre femei nu ştiu despre această procedură pentru că medicii nu le informează. "Pornind de la cauze sociale, educaţie, informarea pacientei, de faptul că nu beneficiază de servicii psihologice şi nu sunt informate corect", spune Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor.

Reconstrucţia mamară gratuită este posibilă din 2014, în urma unei campanii Observator. Procedura este disponibilă în 19 spitale din ţară, opt dintre ele fiind din Bucureşti. "Există situaţii în care reconstrucţia poate să fie în acelaşi timp operator, după excizia şi ablaţia glandei mamare. Se poate introduce fie un implant definitiv, fie o intervenţie în doi timpi operatori, adică plasarea unui implant temporar, care se umflă pe parcurs cu ser fiziologic", a explicat Linda Kanaan, medic chirurg.

"În cazul în care se plasează un expander tisular, acesta trebuie înlocuit în şase luni de zile", adaugă Aniela Nodiți, medic chirurg generalist. Specialiştii recomandă femeilor ca după vârsta de 45 de ani să facă o dată pe an o mamografie. "Din păcate, încă marea majoritate a persoanelor pe care le tratăm pentru cancer mamar nu au făcut niciodată în viaţă o mamografie. Odată cu descoperirea tumorii au început investigaţiile", spune Alexandru Blidaru, medic chirurg oncolog.

În spitalele private, un implant mamar costă aproximativ 5.000 de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » Operaţia gratuită de care prea puţini pacienţi au aflat. Alexandra a trecut prin cumpăna vieţii, după diagnosticul crunt primit acum 2 ani: "Efectiv am căzut"