Antena Meniu Search
x

Video "O zi în care justiţia nu există". Sute de avocaţi au protestat în ţară si au refuzat să mai intre în sala de judecată

Avocaţii din toată ţara au protestat azi în faţa instanţelor. Apărătorii sunt nemulţumiţi de felul învechit în care funcţionează sistemul, dar şi de faptul că statul nu plăteşte onorarille în cazurile din oficiu. La Galaţi, în timpul protestului, unei grefiere i s-a făcut rău şi a avut nevoie de intervenţia ambulanţei. 

de Adrian Obreja

la 04.10.2023, 17:42

Vezi și

Zeci de avocaţi se aflau pe scările Tribunalului din Galaţi când unei grefiere, care nu participa la manifestaţie, i s-a făcut rău şi a chemat salvarea. Echipajul ambulanţei a trecut pe lângă grevişti pentru a-i acorda femeii primul ajutor. Între timp, protestul a continuat.

Sălile de judecată din Galaţi, fără niciun avocat timp de o oră

Adrian Obreja, reporter Observator: Timp de o oră, niciun avocat nu va intra în sălile de judecată, activitatea fiind suspendată. În timpul acesta, toţi avocaţii rămân pe holul principal al tribunalului. 

Apărătorii spun că statul are restanţe de peste 700.000 de lei pentru plata onorariilor la avocaţii din oficiu. În plus, condiţiile de muncă din sistem sunt îngreunate în special de lipsa digitalizării. 

Pe acelaşi subiect

Sistemul învechit şi lipsa finanţărilor, principalele motive care au dus la grevă

Cristian Săraru, decan Barou Galaţi: Lipsa finanţării pentru dotarea instanţelor cu astfel de mijloace se repercutează asupra posibilității justiţiabililor şi a avocaţilor de a avea acces la informaţiile din dosare, prin intermediul dosarului electronic. 

O altă problema este lipsa de personal a instanţelor, care duce la termene foarte mari pentru judecarea dosarelor.

Beatrice Martiş, avocat: Avem o problema şi la nivel de dosare, de termene, nu știu dacă ați informaţi cu privire la aceste termene care se dau tocmai în martie, aprilie. 

Cristian Săraru, decan Barou Galaţi:  Anul viitor? 

Beatrice Martiş, avocat: Anul viitor. Adica mai bine de 6 luni. 

Cristian Săraru, decan Barou Galaţi: Mai bine de 6 luni?

Beatrice Martiş, avocat: Da, un termen rezonabil ar trebui.

"O zi în care justiţia nu există"

Nemulţumiţi sunt şi avocaţii Baroului Mehedinţi care, în semn de protest, nu au intrat în sălile de judecată.

Claudia Martinescu, decan Baroul Mehedinţi: La nivel naţional s-a stabilit ca fiind o zi fără avocaţi, o zi în care justiţia nu există, aşa cum am denumit-o noi. Suntem un barou numeros. Suntem 394 de avocaţi cu drept de exercitare a profesie. Parte dintre ei, cei care au avut activitate judiciară, sunt astăzi prezenţi fără să participe în sălile de judecată. 

Avocaţii trag un semnal de alarmă şi cu privire la fiscalizarea execesivă a profesiilor liberale.

Noel Negrea, avocat: Această fiscalizare excesivă, din experienţa altor state europene, ar putea nu să combată evaziunea fiscală, ci din potrivă să o maximizeze. 

Proteste au fost şi la instanţele din Constanţa unde avocaşii au afilat pancarde să atragă atenţia asupra problemelor acute din sistemul judiciar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » "O zi în care justiţia nu există". Sute de avocaţi au protestat în ţară si au refuzat să mai intre în sala de judecată