Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cea mai rece temperatură din acest sezon s-a înregistrat la Miercurea Ciuc. Localnic: Acum, la -10 grade, este foarte cald

Sunt prizonierii iernii, chiar şi şase luni în şir. Dar sunt obişnuiţi să îndure gerul şi troienele care ajung, uneori, până la ferestre. Vorbim de oameni care trăiesc în munţi şi pentru care sezonul rece este un test al rezistenţei.

de Iulia Mihalache

la 23.11.2020 , 08:44

  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Când cătunele lor se acoperă de zăpadă, cum s-a întâmplat şi acum, pot rămâne izolaţi de lume şi câteva săptămâni la rând. Tocmai de aceea, primele ninsori trebuie să-i găsească cu pivniţele şi cămările pline cu provizii.

Reporter: "Vă pricepeţi la spart de lemne!"

Femeie: "Păi cum să nu mă pricep?! O viaţă am făcut meseria asta".

Vezi și

Tanti Nica locuieşte la 1000 de metri altitudine, într-un sat răsfirat pe crestele munţilor Poiana Ruscă. Este obişnuită cu greul. În zonă, iernile sunt lungi şi aspre. Proviziile pentru anotimpul rece şi le face din timp. Tocmai a pus varză la murat în pivniţă. Aici are de toate.

Reporter: "Când vine primăvara la dumneavoastră?"

Femeie: "Păi, primăvara o aşteptăm pin aprilie. La noi este iarnă mai grea, dar nu ne plângem. Aici am crescut, aici m-am născut, dar am învins".

În munţi, mai mult ca oriunde altundeva, există o regulă de bază: paza bună trece primejdia rea sau... iarna grea.

Femeie: "Iarna nu ne putem duce pe jos la magazin să luăm. Trebuie să ne luăm din timp de toate, să ne aprovizionăm. Cu lemne, cu mâncare, să avem de toate.

Şi în munţii Orăştiei, aceeaşi poveste. Oamenii ştiu că există riscul să rămână izolaţi cu săptămânile în gospodării din cauza nămeţilor, aşa că se asigură că au tot ce le trebuie în cămară.

Femeie: "Aici avem băgată varză la murat. Îi punem în sac de nailon şi stau până la primăvară, pe vară încolo. Nu se strică".

Obişnuiţi cu frigul şi cu zăpada sunt şi localnicii din Miercurea Ciuc. Aici tocmai s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din acest sezon: -11,6 grade celsius. Pe oamenii locului nu îi sperie însă.

Bărbat: "Acum, la minus zece grade, este foarte cald."

Reporter: "Vine iarna?"

Bărbat: "Vine, o aşteptăm că, poate, mai elimină din viruşi."

Minima absolută a lunii noiembrie, în Harghita, s-a înregistrat în 27 noiembrie 1993, la Joseni, unde termometrele au arătat minus 28,3 grade Celsius.

Iulia Mihalache Like
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Cea mai rece temperatură din acest sezon s-a înregistrat la Miercurea Ciuc. Localnic: Acum, la -10 grade, este foarte cald