Antena Meniu Search
x

(P) RCA 2022: Ce sancţiuni se acordă şoferilor care nu au o poliţă valabilă

Persoanele care au o maşină înmatriculată sau vor să o înmatriculeze în România sunt obligate prin lege să deţină o asigurare de răspundere civilă auto (RCA). Codul Rutier (OUG 195/2002) prevede că autovehiculele înmatriculate sau înregistrate care circulă pe drumurile publice, excepţie făcând cele cu tracţiune animală, trebuie să aibă o asigurare RCA, în cazul în care produc pagube altora prin accidente de circulaţie.

de Redactia Observator

la 15.02.2022, 17:48

(P) RCA 2022: Ce sancţiuni se acordă şoferilor care nu au o poliţă valabilă

De ce este importantă o asigurare auto RCA

O asigurare auto RCA are scopul principal că păgubitul să primească despăgubiri, în cazul unui accident, pentru daunele suferite, indiferent de posibilităţile materiale ale celui care se face vinovat de producerea acestora. Din acest motiv, ea este utilă pentru ambele părţi implicate, şoferul afectat putându-şi repara maşina fără să scoată vreun leu din buzunar, iar cel care a produs accidentul nu va sta cu stresul că nu are de unde să plătească pentru respectivele reparaţii.

Care sunt sancţiunile pentru un RCA care nu este valabil

Din 2020, conducătorii auto pot prezenta asigurarea şi în format electronic, de pe telefon, nemaifiind limitaţi doar la forma tipărită a acesteia. Avantajul este că în ziua de astăzi se poate face foarte uşor o asigurare RCA online, în maximum 10 minute, pe site-ul asiguratorului sau brokerului respectiv, unde beneficiază de tot ajutorul pentru un proces simplu şi rapid.

Se poate spune chiar că nu mai există scuză pentru cei care sunt prinşi în trafic de poliţişti fără poliţa. Proprietarii care nu încheie o asigurare sau care nu o menţin în valabilitate în mod continuu, prin achitarea primelor de asigurare, risca anumite sancţiuni, prevăzute în Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie. Specialiştii de la Romasig.ro enumeră sancţiunile pe care le risca respectivii conducători auto şi anume:

  • amendă între 1.000 şi 2.000 de lei;
  • reţinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare;
  • retragerea plăcutelor cu numerele de înmatriculare sau de înregistrare;
  • dacă în termen de 30 de zile de la aplicarea acestor măsuri, şoferul nu face dovada asigurării maşinii, autorităţile româneşti radiază din evidenta autovehiculul, conform Codului Rutier.

Poliţele emise online, o variantă rapidă cu multe avantaje

Poliţele RCA se pot comanda online foarte simplu. În doar câteva clipe, se vor completă câmpurile aferente din formularele de comandă disponibile pe platformele asiguratorilor sau brokerilor, moment în care solicitantul poate compara tarifele şi poate vedea de ce variante dispune. În acest mod, el are posibilitatea să aleagă un RCA ieftin pentru maşina să, dacă îşi doreşte acest lucru. După acest pas va fi nevoie doar de selectarea metodei de plată şi solicitantul va intra rapid în posesia poliţei.

În concluzie, una dintre cele mai avantajoase modalităţi de a beneficia de o asigurare auto RCA este comandarea sa din mediul online, de pe o platformă de încredere. Într-un mod rapid, confortabil şi uşor, proprietarul auto va scăpa de grija sancţiunilor prevăzute de lege în cazul în care este prins în trafic fără acest document valabil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » (P) RCA 2022: Ce sancţiuni se acordă şoferilor care nu au o poliţă valabilă