Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pădurea-experiment din România care atrăgea pe vremuri valuri de turişti. Cum arată acum copacii plantaţi acum 70 de ani

Pădurea de castani comestibili din comuna hunedoreană Ghelari, o destinaţie neobişnuită, dar mai ales o raritate în ţara noastră, a pornit iniţial ca un experiment. Pomii, plantaţi în urmă cu şapte decenii, atrăgeau pe vremuri zeci de oameni care le culegeau roadele. Acum însă abia dacă îi mai poţi număra pe degete pe cei care mai ajung acolo. 

de Laura Oană

la 05.10.2024 , 09:34

Suntem în Pădurea de castani comestibili de Ghelari, considerată o raritate în ţara noastră, dar mai ales o atracţie neobişnuită din judeţul Hunedoara. Peisajul, parcă desprins din cărţile cu poveşti, te lasă fără glas. Plantaţi la o altitudine dublă faţă de cea obişnuită în care rodeşte, pomii erau extrem de căutaţi atât de localnici, cât şi de turişti în urmă cu câţiva ani. Acum, abia dacă mai ajung cei ai locului.

Pădurea de castani de la Ghelari, o raritate

"Vin, vin oameni şi culeg castane. Cei din zonă de aici... care ştiu zona. Şi castanele-s bune, sunt comestibile", spune un localnic.

Vezi și

"Am cules când eram micuţi. Când eram micuţi, eram mai mulţi pe stradă. La noi erau mai mulţi copii şi ne adunam şi mergeam după castane. În ultimii ani nu s-au mai prea făcut, nu ştiu care e motivul. Probabil s-au şi tăiat. S-au mai defrişat prin zonă, pe jos. Nu ştiu, poate şi timpul e schimbat. Vedeţi cu temperatura, cu schimbările de vreme e diferit un pic faţă de cum era acum ceva ani", adaugă o localnică.

Din cauza secetei din ultimii ani, fructele nu au mai crescut aşa cum îşi amintesc bătrânii locului, iar în ultimii ani, printre castani şi-au găsit loc şi stejarii. Pădurea se întinde pe o suprafaţă de cinci hectare şi a fost plantată în urmă cu şapte decenii. 

Laura Oană Like
Întrebarea zilei
Aveţi încredere să cumpăraţi ciuperci din piaţă?
Observator » Evenimente » Pădurea-experiment din România care atrăgea pe vremuri valuri de turişti. Cum arată acum copacii plantaţi acum 70 de ani