Antena Meniu Search
x

Video Parada militară a încolonat mii de şoferi în Bucureşti. Zona de nord a Capitalei a fost paralizată jumătate de zi

Capitala a trăit astăzi două realităţi paralele. Una pe Şoseaua Kiseleff şi la Arcul de Triumf, unde au fost omagiaţi militarii români care s-au întors acasă din Afganistan. Iar alta, în toată zona de nord din Bucureşti, care a fost paralizată o jumătate de zi. Şoferii care au stat cu orele în trafic s-au întrebat de ce evenimentul nu a fost organizat în weekend, când se circulă mai lejer. Iar la ceremonie ar fi putut participa şi cetăţeni de rând, nu doar oficialii.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 21.07.2021, 19:37

Vezi și

În timp ce la Arcul de Triumf erau onoraţi militarii care au luptat în Afganistan, câteva sute de metri mai încolo bucureştenii blocaţi în trafic îşi vărsau nervii apăsând cu putere claxoanele. Nu au ştiut de ce traficul oricum de coşmar din Bucureşti a devenit de-a dreptul insuportabil.

Doar că numai mândrie nu au simţit şoferii opriţi pe bulevardele supraaglomerate. Ceremonia, care ar fi trebuit să fie una solemnă, a fost umbrită de haosul din trafic. În plus, pentru că a fost zi lucrătoare, la eveniment au participat circa o sută de spectatori. Doar tribuna oficialilor a fost plină. Primăria Capitalei, care a aprobat evenimentul, a deviat rutele mijloacelor de transport în comun. Chiar şi aşa, tot au rămas autobuze blocate în trafic.

Iar în timp ce şoferii amorţeau în maşini, trupele armate care și-au încheiat misiunea din Afganistan au defilat pe sub Arcul de Triumf. În 19 ani de conflict în Afganistan, România a rotit nu mai puţin de 32 de mii de soldaţi, 27 dintre ei şi-au pierdut viaţa şi peste 200 au fost răniţi.

Pentru soldaţii care s-au întors acasă, ceremonia a fost una emoţionantă. Au pierdut colegi, unii au suferit răni cu care vor trăi tot restul vieţii, iar amintirile teatrului de război îi vor bântui pentru totdeauna. Locotenentul Răzvan Manoilă îşi aminteşte detaliile atacului din Kandahar ca şi cum ar fi avut loc ieri. Un camarad a murit, iar el şi încă doi soldaţi au stat în spital săptămâni întregi.

"A fost un moment extrem de dificil, eram după o patrulare de aproximativ 12 ore. Acel dispozitiv, dispozitiv improvizat fiind foarte bine mascat, practic a declanşat explozia", a declarat locotenent-colonelul Răzvan Manoilă. Un alt soldat rememorează clipele de groază pe care le-a trăit când insurgenţii au tras asupra lui. "Foloseau vegetaţia şi terenul, cunoşteau foarte bine zonele pentru că erau la ei acasă. Foloseau foarte bine să execute foc sau să ne hărţuiască, după care se retrageau şi nu îi mai găseam", a declarat Alexandru Pena, subplutonier adjunct. România este singura ţară care a organizat până acum o paradă militară după încheierea misiunii din Afganistan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Parada militară a încolonat mii de şoferi în Bucureşti. Zona de nord a Capitalei a fost paralizată jumătate de zi