Antena Meniu Search
x

Peste 100 de trenuri sunt afectate de greva spontană de la CFR. Reprezentanții companiei: Protestul este ilegal, consecințele sunt grave

Peste 100 de trenuri sunt afectate, luni, de greva spontană de la CFR, iar activitatea este oprită în 54 de staţii, a afirmat directorul CFR, Ion Simu. Reprezentanţii CFR susţin că acest protest este ilegal şi vor sesiza organele de cercetare penală.

de Redactia Observator

la 20.12.2021, 15:34

Peste 100 de trenuri sunt afectate de greva spontană de la CFR. Directori: Protestul este ilegal, consecințele sunt grave
Peste 100 de trenuri sunt afectate de greva spontană de la CFR. Directori: Protestul este ilegal, consecințele sunt grave - Mediafax Foto / Dani Amariei via Hepta

Directorul CFR, Ion Simu, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că sunt 109 trenuri afectate de această grevă, iar activitatea în 54 de staţii este oprită. El a precizat că nu se poate vorbi de o grevă, ci de un protest ilegal.

”Eu, ca un vechi CFR-ist, îi rog pe toți colegii mei să înceapă de îndată lucrul pentru că acțiunea lor se răsfrânge în economia națională. Consecințele sunt grave. Din opt regionale, 7 sunt în această situație. Singura regională care nu a încetat activitatea e regionala Timișoara”, a spus directorul CFR, Ion Simu.

Directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, a admis că salariile sunt mici, însă ”și dacă am vrea să dăm măriri salariale, nu putem pentru că nu ne lasă legea”.

Greva spontană de la CFR ar fi fost anunțată de o săptămână

Pe acelaşi subiect

”Plecăm de la premisa că salariile sunt foarte mici. Și dacă am vrea să dăm măriri salariale, nu putem da, pentru că nu ne permite legea. Aveam aceleași cheltuieli cu energia și cu toate celelalte ca restul companiilor. Colegii nu pot face grevă legal. Au luat acest model de grevă spontană. Dar care a fost anunțată acum vreo săptămână. Pentru că protestele spontane nu și le asumă nimeni. Dar ele creează prejudicii. Și compania nu își poate asuma aceste prejudicii”, a spus Traian Preoteasa.

Totodată, reprezentanții CFR au transmis că vor sesiza organele de cercetare penală și au spus că banii pe bilete vor fi returnați călătorilor care au fost afectați de greva spontană.

Greva CFR, declanşată de SCRL Brașov SA și a CFR SA

Greva CFR a fost declanșată de Societatea Comercială de Reparații Locomotive CFR - SCRL Brașov SA, filială a CFR Călători, care este în procedură de insolvență, transmit, mai multe trenuri fiind afectate, anunță, luni, CFR Călători.

Potrivit CFR Călători, protestul este o acțiune a angajaților de la SCRL Brașov SA și a CFR SA, ca urmare a prorogarii până la data de 1 ianuarie 2023, a legii 195/2020, privind Statutul Personalului Feroviar, legiferată prin OUG 130/17.12.2021.

„Societatea Comercială de Reparații Locomotive CFR – SCRL Brașov SA este filială a CFR Călători SA, fiind la ora actuală în procedură de insolvență care intră sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență (dosar nr. 4249/62/2014* – termen 19.11.2019). Pentru CFR Călători SA, SCRL Brașov SA este un furnizor de servicii care pe bază contractuală asigură și realizează mentenanța curentă, reparații planificate și accidentale ale materialului rulant motor al CFR Călători. Pentru prestația efectuată de SCRL către CFR Călători plățile sunt efectuate la zi, nefiind înregistrate restanțe”, transmite CFR Călători.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Peste 100 de trenuri sunt afectate de greva spontană de la CFR. Reprezentanții companiei: Protestul este ilegal, consecințele sunt grave