Antena Meniu Search
x

Video Petrecerile zgomotoase de la ţară pot aduce amenzi de 6.000 de lei. Până acum, legea permitea amendarea doar celor de la oraş

Petrecerile zgomotoase se vor pedepsi și la țară, nu doar la oraș. Până acum, legea nu le permitea polițiștilor să dea amenzi pentru gălăgie în mediu rural. Schimbarea vine in urma unei decizii a Curții Constituționale. Patronii de restaurante și saloane de evenimente speră că poliţiştii o sa fie totusi îngăduitori.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 08.07.2022, 19:34

Vezi și

De cele mai multe ori, astfel de secvențe rămâneau nepedepsite. Asta deși vecinii înroșeau telefoanele cu apeluri la 112. Petrecăreții dădeau muzica tare, știind că la corturile și restaurantele din afara orașelor, agenții nu îi puteau amenda. Asta până recent: Curtea Constituțională vrea amenzi și pentru petrecerile de la țară. Fie că vorbim de o nuntă, de un botez sau de orice alt eveniment privat, volumul la care ascultăm muzică sau modul în care se distrează petrecăreții nu trebuie să îi deranjeze pe cei din jur. Riscăm altfel o amendă până la 6.000 de lei.

Legea care i-a scutit pe petrecăreţi de orice amendă este mai veche de 30 de ani

Decizia magistraților de a declara neconstituțional paragraful care îi proteja doar pe locuitorii din orașe a atras deja nemulțumiri. Cei mai deranjați de schimbările aduse sunt chiar patronii de restaurante și ballroom-uri. "Vă dați seama că sunt pierderi de ambele părți. O parte din noi vom vrea să închidem activitatea pentru că nu vedem de ce, după atâția ani, cineva s-a gândit și la aspectul ăsta de a ne limita", a declarat Cristian Luca, manager locație. "Ar fi un minus pentru noi, nu ar mai fi nici foarte mulți clienți și mai ales că sunt foarte mulți care ies târziu de la muncă și atunci preferă să vină mai târziu la terasă", a declarat Rodica Apaitan, ospătar restaurant.

La polul opus, schimbarea îi bucură pe cei ce locuiesc la casă, în mediul rural. Legea care i-a scutit pe petrecăreţi de orice amendă este mai veche de 30 de ani. "Este o egalizare. Este un lucru bun, trebuie tratați la fel atât cetățenii care locuiesc în mediul urban, cât și cei din mediul rural. Și aceia au dreptul la ocrotirea locuințelor", a declarat Augustin Zegrean, fost președinte CCR. Sunt însă și alte lipsuri, mai ales în ceea ce privește modul în care ar trebui să acționeze polițiștii chemați să restabilească ordinea şi liniştea. Chiar şi cu legea în mână, de cele mai multe ori, agenții se văd neputincioși.

"Sunt situații destul de ridicole în care aceștia se prezintă la sesizare, cei în cauză opresc muzica, iar după ce pleacă dau drumul la muzică. Polițiștii intervin la sesizările care au ca obiect tulburarea liniștii publice fără a avea aparate sonometrice pentru a măsura intensitatea zgomotului și o fac pe baza propriilor simțuri", a declarat Marius Iconaru, sindicatul polițiștilor Europol. Schimbările vor intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial. Abia de atunci, polițiștii vor putea efectiv să împartă amenzi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Petrecerile zgomotoase de la ţară pot aduce amenzi de 6.000 de lei. Până acum, legea permitea amendarea doar celor de la oraş