Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Posibil pene de curent. Sfaturile autorităţilor: nu spălaţi seara şi ţineţi aerul condiţionat la peste 24 de grade

Vremea extremă pune în pericol sistemul energetic naţional. Din cauza consumului uriaş, ne putem aştepta la pene de curent, avertizează Ministerul Energiei. Oficialii ne îndeamnă să utilizăm electricitatea cu responsabilitate. Să evităm să spălăm rufe la maşină seara, de exemplu, pentru că atunci toată lumea este acasă şi suprasolicită reţeaua. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 15.07.2024 , 19:45

La Spitalul Judeţean Arad au fost întreruperi de curent repetate din cauza consumului ridicat de energie electrică. Sistemul informatic a fost afectat, iar climatizarea oprită. Astfel de situaţii se pot repeta. Temperaturile sufocante din această perioadă ne fac să ţinem pornit aerul condiţionat aproape 24 de ore din 24. Ieri, de exemplu, vârful de consum la nivel naţional a fost la ora 21 şi 45 de minute. Consumăm mai mult decât producem, iar suprasolicitarea rețelei poate aduce la întreruperi temporare de electricitate.

Pe 14 iulie, consumul de energie a fost mai mare cu 45% faţă de aceeasi zi din 2023, arată o analiză făcută de Energia Inteligentă. România nu reușește să-și acopere necesarul de energie electrică din propria producție. Importurile au crescut cu 1400 % pe 14 iulie faţă de anul trecut.

Reţelele de energie electrică sunt monitorizate constant de autorităţi

Vezi și

"Nu se pune problema unor avarii majore în siststemul energetic național. Echipele de intervenție sunt în teren pentru că eventualele avarii punctuale, locale, să fie rezolvate în cel mai scurt timp", , spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Pe acelaşi subiect

La peste 40 de grade Celsius, panourile fotovoltaice pierd 20% din eficienţă, iar energia produsă din vânt scade substanţial. Şi producția hidro este sub cea de anul trecut. Acum, printre principalele surse de energie sunt cea nucleară, cărbunele şi centralele pe gaz. Iar o bună parte din necesar vine din import, cu precădere seara, la preţuri exorbitante.

"Producem multă energie după-amiază când nu există cerere și consumăm seară când există cerere. Toate aceste lucruri se fac cu prețuri diferențiate în funcție de cine cere și cine oferă în acel moment", explică Dumitru Chisăliţă, analist energie.

Guvernul cere populației să utilizeze energia electrică cu responsabilitate

"Dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească mașina de spălat rufe, de spălat vase sau alți consumatori în timpul vârfului de seară, între orele 18:00 și 21:00. Ce fac alte state mai avansate decât noi? Ele premiază consumatorul care are acest comportament", spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Iar termostatele aparatelor de aer condiționat ar trebui setate la o temperatură între 24 şi 26 grade.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei
De câte ori consumaţi mezeluri pe săptămână?
Observator » Evenimente » Posibil pene de curent. Sfaturile autorităţilor: nu spălaţi seara şi ţineţi aerul condiţionat la peste 24 de grade