Antena Meniu Search
x

Video Povestea uimitoare a familiei cu 4 copii care străbate două continente, în căruţa trasă de măgar. Au ajuns şi în România: "Suntem cu adevărat liberi"

Doi tineri şi-au luat viaţa în piept şi copiii în braţe şi au plecat într-o călătorie iniţiatică prin lume. Familia a pornit din Franţa, ţara natală a mamei, într-o căruţă trasă de un măgar şi vor să ajungă până în Palestina, locul unde s-a născut tatăl şi unde cei doi soţi s-au şi întâlnit pentru prima dată. De câteva zile, ei sunt prin România. O echipă Observator i-a întâlnit în Timiş şi a stat de vorbă cu ei. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 19.05.2023, 20:17

Vezi și

Ei sunt familia Najmeddin: părinţii şi cei patru copii cu vârste cuprinse între 3 şi 11 ani. Şi-au luat cu ei în aventură şi cei patru câini. I-am găsit pe un drum judeţean, la 30 de kilometri de Timişoara, în căruţa trasă de măgărița Nina. Nu se grăbesc, salută pe toată lumea și vorbesc cu oricine vrea să le afle povestea. "Suntem o familie care călătoreşte din Franţa în Palestina. Ne întoarcem în ţara în care eu m-am născut, că să le arăt copiilor", spune Yosuf Najmeddin.

Povestea familiei care merge din Franţa în Palestina în căruţa trasă de măgar

Yosuf are 39 de ani şi a întâlnit-o pe Mathilde pe vremea când ea lucra în domeniul cinematografiei. Originară din Franţa, tânăra a prins un proiect peste hotare. "O să râdeţi: am fost cameraman. Am lucrat în industria cinematografică. Apoi am făcut documentare şi l-am întâlnit pe Yousuf în Palestina. El era tâmplar", povesteşte Mathilde Najmeddin.

Şi de atunci, sunt de nedespărţit. După ce au făcut patru copii, au realizat că rostul vieţii e să fii liber, alături de cei dragi. Acesta este şi motivul pentru care, acum doi ani, pe când cel mai mic dintre copii avea numai un an, au decis să plece într-o călătorie spre Palestina, locul unde s-au cunoscut. N-aveau bani strânşi, dar şi-au pus toate bagajele într-o căruţă la care au înhămat un măgar şi au plecat. 

Pe acelaşi subiect

"Credem şi vedem că suntem cu adevărat liberi, nu depindem de nimic şi de nimeni. Putem merge unde vrem, ne putem opri când vrem. A fost important pentru noi să le arătăm copiilor cât de mult putem din lumea asta", adaugă Yosuf Najmeddin.

Cum arată căruţa care le-a devenit "casă"

Căruţa trasă de Nina le e casă acum. "Aceasta este casa noastră. Ăsta este pentru panoul solar, ca să ne încărcăm telefonul, pentru că folosim telefonul pentru hartă. Cele două părţi se deschid şi devin ca un pat mare", arată cei doi. 

În România au intrat acum opt zile, prin Vama Cenad. Merg pe drumuri mai puţin circulate, pentru ca cei patru copii să nu fie în pericol din cauza traficului. "Este uimitor, pentru că eu şi cred că toţi iubim să vedem lucruri noi în fiecare zi şi să cunoaştem oameni, e extraordinar să putem cunoaşte fiecare cultură", spune Mathilde Najmeddin.

Din România, drumul lor continuă spre Bulgaria, Turcia, Siria și Iordania. "Mergem 15 – 16 kilometri pe zi, cam trei ore, trei ore şi jumătate, în fiecare zi. Apoi găsim un loc de campare, ne oprim, ne bucurăm de oameni, de privelişte, de locul unde suntem", povesteşte Yosuf Najmeddin.

Bucuria lor de a se împrieteni cu oameni noi am simţit-o şi noi. Nu ne-au lăsat să plecăm fără un cadou: o brăţară făcută artizanal. "Pas cu pas, familia îşi continuă aventura vieţii lor. În următorii doi ani ar trebui, potrivit progamului, să ajungă în Palestina, dar nu se grăbesc niciunde", spune Iulia Pop, reporter Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Povestea uimitoare a familiei cu 4 copii care străbate două continente, în căruţa trasă de măgar. Au ajuns şi în România: "Suntem cu adevărat liberi"