Antena Meniu Search
x

Primele imagini cu noile buletine cu cip, emise de astăzi la Cluj. Cum arată cărţile de identitate electronice

Începând de astăzi, România începe să emită şi cărţi de identitate electronice. Practic, ţara noastră se aliniază unui regulament european, pe care trebuie să îl respecte toate statele membre. Noile documente vor avea dimensiunea unui card bancar şi pot stoca datele biometrice ale posesorului.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 02.08.2021, 16:35

Cel mai așteptat avantaj al noilor cărți de identitate electronice este cel legat de dimensiunea redusă, vor fi asemănătoare unui card bancar. Evident, motivul introducerii lor este însă legat de noile elemente de siguranță: vor avea un cip care va stoca diferite date printre care două amprente digitale și una facială.

Noile buletine electronice vor avea și alte elemente de siguranță cum au și cărțile de identitate din celelalte țări europene pentru că, spun polițiștii, actualele buletine ale românilor sunt ușor de falsificat. Românii vor putea opta în continuare și pentru buletine simple, fără cip, care vor avea și ele dimensiunea unui card bancar, dar nu vor putea fi folosite și la graniță, pentru a putea ieși din țară. Noile buletine cu cip sunt eliberate pentru prima dată la Cluj în cadrul unui proiect-pilot, dar vor extinse în curând și la nivel național.

Buletinul electronic a fost lansat astăzi. Primele cărți de identitate vor fi emise la Cluj

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a spus că azi se dă startul emiterii cărţii de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot pentru care a fost ales municipiul Cluj-Napoca.

"Suntem astăzi în faţa unui moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituţional al serviciilor publice, cât şi facilităţile de care cetăţeanul român va putea beneficia odată cu deţinerea cărţii electronice de identitate. Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect-pilot pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca.

Am găsit aici, la Cluj-Napoca, deschidere din partea domnului primar Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect-pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, le mulţumesc pentru interesul manifestat pentru acest proiect-pilot. Totodată doresc să mulţumesc echipelor tehnice ale Ministerului Afacerilor Interne, care în colaborare cu partenerii instituţionali au pus în practică, subliniez, prin forţe proprii acest proiect-pilot”, a declarat Lucian Bode, luni, la Cluj-Napoca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Primele imagini cu noile buletine cu cip, emise de astăzi la Cluj. Cum arată cărţile de identitate electronice