Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Primul român invitat să reinterpreteze celebra geantă Lady Dior, într-un proiect inedit. Mircea Cantor s-a inspirat din folclorul bihorean: "Grădina paradisului"

De 1 Decembrie nu sărbătorim doar Ziua Naţională, ci şi românii care au modelat, într-un fel sau altul, lumea în care trăim. Şi dacă unii îşi lasă amprenta asupra unor domenii precum politica sau economia, cei care lucrează în domeniul artistic poartă pe umeri o responsabilitate poate la fel de mare: cea de a pune suflet în lucrurile din jurul nostru şi de a reprezenta valorile unei epoci. Mircea Cantor este unul dintre cei care fac posibil acest miracol. Iar acum, Dior i-a încredinţat un proiect important: este primul artist român invitat de celebra casă de modă să reinterpreteze geanta Lady Dior.

de Redactia Observator

la 01.12.2023 , 16:45

Mircea Cantor şi "misiunea" Dior Mircea Cantor şi "misiunea" Dior - Instagram

Mircea Cantor este unul din cei mai renumiţi şi apreciaţi artişti plastici contemporani. Operele sale, de o mare originalitate şi modernitate, ancorate, în acelaşi timp, în tradiţiile ancestrale româneşti, sunt prezente în colecţiile unor muzee prestigioase din întreaga lume, precum Musée national d'art moderne, Centre Pompidou, Fondation Louis Vuitton din Paris, MoMA - New York, Museo Reina Sofia - Madrid,Walker Art Center - Minneapolis, Rennie Collection - Vancouver, Castello di Rivoli - Torino, şi multe altele. De asemenea, este primul artist român invitat de casa de modă Dior să reinterpreteze celebra geantă Lady Dior.

Mircea Cantor şi "misiunea" Dior

Artistul Mircea Cantor a vorbit, pentru Elle, despre modul în care îşi va aşterne gândurile şi ideile creative pe o "pânză" neobişnuită: geanta Dior, reinterpretată alături de alţi 11 artişti internaţionali -  Zadie Xa, Lee Kun-Yong, Ha Chong-Hyun, Gilbert & George, Mariko Mori, Ludovic Nkoth, Mickalene Thomas, Xu Zhen, Jeffrey Gibson, Michaela Yearwood Dan și Hilary Pecis.

Articolul continuă după reclamă

Moda, în sine, este o artă. Dar combinaţia dintre modă şi alte arte nu poate duce decât la mici minuni. Asta mai ales pentru că implică şi motive folclorice şi reinterpretări ale tradiţiei autohtone. Iar Mircea Cantor lucrează nu la una, ci la două genţi Lady Dior, în două culori: bej şi negru.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Ideea de a face ceva împreună exista de câțiva ani, părea că s-a stins cu timpul, dar ne-am reîntâlnit acum, iar eu le-am făcut propunerea", povestește pentru Elle Mircea Cantor. "Am venit cu caietele, cu schițele originale făcute cu pensule japoneze, cu tuș. Le-am zis că vreau să fac ceva cu grădina paradisului. Până atunci eu mă gândeam să lucrez cu artizani atât din România, cât și cu cei ai casei Dior, să fie în proiect o permanentă legătură cu manufactura, cu lucrul manual, cu oameni, nu cu mașini. Să nu fie doar un produs pe care o mașină poate să-l facă singură, ceva care serigrafiază pe piele. Și, mai mult decât procesul manual, să fie inclus acest savoir faire tipic francezilor, această grijă pentru know how-ul tehnologic, de artizanat, ca să văd cum se face", adaugă artistul român.

Artistul s-a inspirat din zona Bihorului

Inspiraţia a venit din locurile cele mai dragi: plaiurile natale, de unde se trag bunicii săi, din zona Bihorului.

"Motivul paradisului este foarte des întâlnit în broderie, în compozițiile tradiționale românești, mai ales pe spate, purtat de femei. Cred că are legătură cu transmiterea ideii de frumos. Și-am simțit că, mai ales în vremurile în care trăim, avem nevoie de acest frumos, de o grădină care să fie cât mai vizibilă față de dezastrul care se întâmplă în jurul nostru, că e politic, că e ecologic… Ca artist, am simțit nevoia să aduc această latură a realității, a frumosului, a sublimării, prin această grădină, cu funiile care-o segmentează pe geantă, care sunt în același timp și o aluzie la grădinile franțuzești. E, practic, o suprapunere de straturi, de la grădinile de la Versailles până la grădina raiului, care apare în multe fresce, mereu cu motive centrale, simetrice. Le-am văzut și la Veneția, pe tot felul de palazzo-uri, unde fântâna sau o floare au rol central, și-apoi sunt două păsări lângă. E mereu o chestie simetrică. Și-apoi, să o pui pe o geantă, e ca și cum nu mai ești în grădină, ci o porți cu tine", crede Mircea Cantor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Primul român invitat să reinterpreteze celebra geantă Lady Dior, într-un proiect inedit. Mircea Cantor s-a inspirat din folclorul bihorean: "Grădina paradisului"