Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Programul "Noua Casă" începe săptămâna viitoare. 13.000 de români se vor muta în propria locuinţă: plafonul stabilit de Guvern

Programul Noua Casă începe, oficial, de săptămâna viitoare. Guvernul a aprobat un plafon de 1,5 miliarde de lei în acest an, bani cu ajutorul cărora aproape 13.000 de români se vor muta în propria locuinţă. Chiar dacă interesul pentru program este mare, şi preţurile apartamentelor sunt pe măsură. Cei care au un avans mic, de doar 5%, sunt împinşi spre periferie ca să poată alege ceva până în 70.000 de euro.

de Greta Neagu

la 02.03.2022 , 20:24

Un miliard şi jumătate de lei a alocat Guvernul, anul acesta, pentru programul Noua Casă. Potrivit estimărilor, banii ar ajunge pentru aproape 13.000 de dosare. Se aşteaptă, chiar, ca în mai puţin de două luni fondurile să se epuizeze. "De exemplu, în acest moment avem o suprasubscriere a plafonului de 1,5 miliarde, în sensul că băncile au solicitat 3 miliarde. E pentru prima dată când cerinţa băncilor este dublu faţă de cât plafon avem alocat", a declarat Dumitru Nancu, preşedintele FNCGIMM.

Cei care iau un împrumut Noua Casă sunt obligaţi să încheie şi poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor, la valoarea de piaţă a locuinţei. Valoarea maximă a creditului accesat poate fi de 66.500 de euro pentru locuinţe al căror preţ nu depăşeste 70.000 de euro, iar avansul, în acest caz, este de 5%. Dacă ne raportăm la case cu preţuri de maximum 140 de mii de euro - valoarea creditului care poate fi contractat ajunge la 119.000 de euro, iar avansul este de 15%.

E primul an când TVA-ul pentru locuinţele de până la 140.000 de euro este de 5%

Vezi și

Este primul an când TVA-ul pentru locuinţele de până la 140.000 de euro este de 5%. Doar că asta nu se vede nici în portofelele clienţilor, nici pe schiţele dezvoltatorilor. "Nu o să vedem spaţii mai mari. O dată cresc preţurile materialelor, o dată cresc preţurile cu manopera. Şi cresc foarte mult preţurile cu tot ce înseamnă cost de autorizare", a declarat Toma Filipovic de la Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România. Spaţiul a devenit lux atunci când vine vorba de locuit. Nu ne mai putem apropia de apartamentele mari, de trei camere, prin programul Noua Casă. Dacă în zona de sud a Capitalei preţurile pe metrul pătrat pornesc de la 900 de euro, aici, în zona centrală în care ne aflăm - preţurile pornesc de la 2.600 de euro. Astfel că acest apartament de trei camere ajunge să coste aproape 200.000 de euro.

Cei care au un avans mic, de doar 5%, sunt nevoiţi să taie multe pretenţii de pe listă. "Îţi poţi cumpăra un apartament cu două camere în zona de sud. În sectorul 4 sau la graniţa sector 4 cu Ilfov. Anumite locaţii din vest şi cam atât. Vorbim de suprafeţe între 45 şi 55 de metri pătraţi utili", a declarat Toma Filipovic de la Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România. La o comparaţie între un credit Noua Casă şi unul ipotecar- la o tranzacţie medie de 90.000 de euro - unde avansul este de 15%- diferenţa este de doar 26 de lei la rata lunară, arată o simulare de calcul. Odată cu publicarea programului în Monitorul Oficial, românii pot accesa credite Noua Casă. Acest lucru este aşteptat să se întâmple săptămâna viitoare.

Greta Neagu Like
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Programul "Noua Casă" începe săptămâna viitoare. 13.000 de români se vor muta în propria locuinţă: plafonul stabilit de Guvern