Antena Meniu Search
x

"Programul 'Prima mașină' s-a născut mort; am cerut extinderea perioadei de rambursare și dobânzi reduse"

Programul 'Prima mașină' s-a născut mort, în condițiile în care un client care vrea să-și cumpere un autovehicul beneficiază de aceleași condiții ca și la un credit normal, a declarat, marți, în cadrul Forumului Investitorilor Străini, Constantin Stroe, președintele Asociației Constructorilor de Automobile din România.

 Programul 'Prima mașină' s-a născut mort, în condițiile în care un client care vrea să-și cumpere un autovehicul beneficiază de aceleași condiții ca și la un credit normal, a declarat, marți, în cadrul Forumului Investitorilor Străini, Constantin Stroe, președintele Asociației Constructorilor de Automobile din România.

Programul 'Prima mașină' s-a născut mort. Chiar aseară am avut ocazia să discut cu guvernatorul Băncii Naționale pe tema creditului. Cum să se ducă un cumpărător să ia un credit prin 'Prima mașină' dacă el nu are niciun avantaj față de creditul pe care îl ia de la o bancă? Am cerut extinderea perioadei de rambursare a creditului de la 5 ani la 7 ani. Spuneți băncilor să umble la dobânzi, pentru că dacă un client nu simte că are o dobândă mai mică nu se duce. În plus de asta, clientul trebuie să facă și o cursă de obstacole pe traseul birocratic, în care i se cer și date despre ce a făcut și tatăl lui, eventual. Acest program, care viza vânzarea a 16.000 de mașini în 2015, a reușit perfomanța să vândă vreo 120 de bucăți. Am lansat programul Rabla, care așa cum este el se apropie de vreo 20.000 de mașini vândute. Deci avem pe piață două programe: unul care își face efectul și unul care nu poate. Am lansat programul 'Rabla' să vând 25.000 de mașini noi în 2015, dar pe de altă parte vin 350.000 de mașini second hand. Cum se mai poate numi un astfel de program, de reîmprospătare a parcului auto național?”, a afirmat Stroe.

În același timp, șeful ACAROM a subliniat că reducerea TVA preconizată de la 24% la 20% nu va stimula piața de profil din România, iar măsurile de stimulare a sectorului auto trebuie luate acum, în perioada de creștere economică.

Articolul continuă după reclamă

“Sunt mai puțin optimist, pentru că n-am cum să fiu altfel, când vedem că, la nouă luni din 2015, la capitolul înmatriculări, la 7,7 mașini second hand apare și una nouă. Asta e realitatea în România, care, din păcate, deranjează pe mulți (...) Părerea mea este că la capitolul mașinilor noi nu se vor vinde mai mult de 150.000 — 160.000 de unități în 2020 (...) Reducerea TVA de la 24% la 20% nu va stimula piața. Câștigă în primul rând cumpărătorul, câștigă producătorul, câștigă statul. Nimeni nu garantează că piața auto se va afla pe un trend de creștere la infinit. Dacă nici în perioada asta de creștere economică nu luăm niște măsuri care să stimuleze piața românească pentru cei doi producători... Măsuri trebuie luate acum”, a spus președintele ACAROM.

Persoanele care vor achiziționa un autovehicul prin programul "Prima mașină" vor beneficia de o perioadă de creditare de maximum 5 ani, la un cost al mașinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, și cu o dobândă subvenționată în proporție de 50%.

Sursa: agerpres.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Toate firmele, obligate să folosească POS. Credeţi că măsura va combate evaziunea fiscală?
Observator » Evenimente » "Programul 'Prima mașină' s-a născut mort; am cerut extinderea perioadei de rambursare și dobânzi reduse"