Antena Meniu Search
x

Video Raed Arafat, despre bilanțul deceselor în ultimele 24 de ore: Toate persoanele tinere decedate din cauza Covid erau nevaccinate

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat sâmbătă 5.388 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 97 de persoane au decedat, 4 dintre acestea fiind vaccinate, dar cu comorbidităţi. Sunt 162 de copii cu COVID în spital, 16 dintre ei la ATI. La ATI sunt 798 de pacienţi.

de Redactia Observator

la 18.09.2021, 13:58

Raed Arafat, șeful DSU
Raed Arafat, șeful DSU

„Au fost înregistrate 5.388 de cazuri noi,pozitive, cu SArs-Cov-2. Rezultate din 19.677 de teste PCR şi  32637 de teste antigen”, a declarat Arafat, 

De asemenea, a anunţat 97 de decese, inclusiv al unui pacient care a avut sursa de infectare în Italia, dar a ajuns în România, fiind raportat la Suceava.

”Din păcate, avem şi patru decese ale unor persoane vaccinate, care au avut comorbidităţi. Un deces la peste 60 de ani, două persoane de peste 70 de ani şi o persoană peste 80 de ani”, a anunţat Raed Arafat, precizând că toate celelalte persoane sunt nevaccinate.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.980. Dintre acestea, 798 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 178 sunt minori, 162 fiind internați în secții și 16 la ATI.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Raed Arafat: Persoanele tinere decedate erau nevaccinate

Totodată, secretarul de stat în cadrul MAI a precizat că toate persoanele tinere care au decedat erau nevaccinate. Raed Arafat a mai anunțat că hotărârea de guvern care a fost adoptată vineri nu introduce noi restricții, ci introduce doar certificatul verde care permite menținerea activităților deschise, cu un control sanitar. Decizia prevăzută în HG intră în vigoare de duminică noaptea.

”Hotărârea de Guvern de ieri nu a impus restricții, de fapt la o incidență de peste 3 la 1000 în mod normal era prevăzut închiderea totală a activității. Deci în loc să se închidă total activitatea s-a găsit o soluție. (...) Ce înseamnă ceritificatul verde? De fapt, certificatul verde permite accesul fiecărei persoane cu câteva condiții -să fie vaccinat sau testat negativ sau să fi trecut prin boală. Asta înseamnă că nu putem vorbi despre discriminare”, a declarat sâmbătă Raed Arafat.

În cluburi și discoteci, accesul este permis doar pentru cei vaccinați, măsură care este aplicată și în alte țări, a mai anunțat Raed Arafat. 

El a amintit despre posiblitatea folosirii aplicaţiei care se poate descărca gratuit de pe telefon, pentru codul QR, şi a precizat că, de fapt, certificatul de vaccinare permite oricui să participe la evenimente cu trei condiţii: să fie vaccinat, dacă nu este vaccinat să fie testat, ultima fiind să fie trecut prin boală în ultimele 180 de zile, potrivit Agerpres.

"Asta înseamnă că nu putem vorbi de discriminare. (...) Noi permitem tuturor categoriilor să participe, cu condiţia să fie una dintre cele trei condiţii", a adăugat şeful DSU. Potrivit acestuia, este foarte greu să fie controlată respectarea măsurilor sanitare la unele evenimente precum nunţi, botezuri sau alte petreceri.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, noile măsuri pentru localităţile cu incidenţă cuprinsă între 3 şi 6 la mie, pe baza propunerilor CNSU. Prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile «Check DCC» vor intra în vigoare la data de 20 septembrie 2021. Cetăţenii străini care provin din state care nu emit certificatul verde, fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării cu documente emise de statele respective.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, afirmă că certificatul verde în sine nu are elemente de discriminare, însă modalitatea prin care condiţionăm accesul la anumite servicii sau locuri de acest certificat verde poate ridica anumite probleme. În plus, Asztalos Csaba crede că restricţiile ar trebui să fie adoptate prin lege, nu prin Hotărâre de Guvern.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Evenimente » Raed Arafat, despre bilanțul deceselor în ultimele 24 de ore: Toate persoanele tinere decedate din cauza Covid erau nevaccinate