Antena Meniu Search
x

Raed Arafat explică paradoxul din restaurante: Certificatele verzi ale clienţilor, verificate de angajaţii nevaccinaţi: "Nu este normal"

Raed Arafat susţine că nu este normal ca în localurile cu angajaţi nevaccinaţi să li se ceară clienţilor certificatele verzi.Situaţia însă trebuie reglementată diferit.

de Redactia Observator

la 07.10.2021, 12:51

Vezi și

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă mai spune că în timp ce accesul ţine de sănătatea publică şi poate fi decis prin HG, raporturile de muncă trebuie reglementate prin lege, de către Parlament. Arafat explică faptul că problema are şi o rezolvare care ţine de bunul simţ: ”patronii să se asigure că angajaţii sunt cel puţin testaţi”.

Raed Arafat a fost întrebat, miercuri seară, dacă este normal ca în restaurante cu angajaţi nevaccinaţi clienţilor să li se ceară certificatele verzi şi a răspuns: ”Nu, nu este normal, vă dau dreptate, dar sunt două chestii care reglementează - una este problema de acces, pe care o reglementăm, pe sănătate publică. Cealaltă este pe raporturi de muncă”.  

Arafat a explicat că problema raporturilor de muncă are două rezolvări, una fiind a bunului simţ. ”O soluţie a bunului simţ - patronul restaurantului să se asigure că angajaţii sunt cel puţin testaţi. A doua soluţie este cea legislativă, dar numai prin lege şi prin adoptare la Parlament, nu prin HG care reglementează măsurile de sănătate publică generală. Problema raportului de muncă nu putem să o afectăm decât dacă va veni o lege care să reglementeze acest lucru”, a mai declarat Raed Arafat. 

Despre scoaterea certificatului verde din restaurante

Pe acelaşi subiect

Întrebat dacă s-ar putea ajunge să se renunţe la certificatul verde la intrarea în localuri, Arafat a precizat: ”Dacă aveam procentul de vaccinare mare, poate că ajungeam să facem ce a făcut Danemarca şi alte ţări. La acest moment nu ai cum”.  

”Vedem impactul pe sectorul sanitar care este deosebit în acest moment (...) avem  un teren prielnic de răspândire şi de impact al variantei Delta, are impact mai ales asupra persoanelor care nu s-au vaccinat”, a adăugat şeful DSU.  

Acesta a precizat că cel puţin 70% dintre persoane ar fi trebuit să fie vaccinate pentru a avea un val patru mai uşor şi a renunţa la o partedintre restricţii: ”Ţările de afară nu au renunţat la certificatul verde, dar procentul pentru a avea lniişte şi să nu avem impact pe sistemul sanitar rămâne procentul de 70%”.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Raed Arafat explică paradoxul din restaurante: Certificatele verzi ale clienţilor, verificate de angajaţii nevaccinaţi: "Nu este normal"