Antena Meniu Search
x

Video Certificate false de vaccinare în schimbul unei sume modice. Pentru două săptămâni de concediu, unii recurg la alte tertipuri: ''Voi declara că eşti contactul meu direct''

Sunteţi nevaccinat, dar vreţi să aveţi beneficiile unui vaccinat? Nimic mai simplu. Puteţi fie să cumpăraţi un certificat de vaccinare fals, fie să plătiţi ca să fiţi contact direct al unui bolnav. Sunt oferte tot mai întâlnite în ultima vreme, în special pe aplicaţia Telegram. Doritorii trebuie să ştie totuşi că riscă să se aleagă şi cu banii luaţi, şi cu un dosar penal. Deja sunt câteva sute de anchete.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 01.10.2021, 20:41

Vezi și

Pentru o sumă modică, vă puteţi asigura un concediu de două săptămâni. Ilegal însă. 

''Eşti din Bucureşti, eşti obosit şi vrei să stai acasă să te odihneşti? Vrei concediu plătit două săptămâni? Se rezolvă! Voi declara către DSP că eşti contactul meu direct şi vei intra în izolare. Oferta este valabilă pentru următoarele 48 de ore, până când mă vor suna cei de la DSP.''

Mai scumpe sunt certificatele de vaccinare. "Ofertele" circulă în special pe Telegram. Preţul unui astfel de certificat era de 100 de euro. Plata prin PayPal se făcea printr-o modalitate prin care cel care trimitea banii nu mai putea să îşi recupereze suma trimisă, iar cealaltă modalitate era prin criptomonedă. 

Doritorilor li se cer datele personale, inclusiv CNP-ul. Toate ajung la o persoană care nu-şi declină identitatea. Doar că cine plăteşte rămâne doar cu gaura din buzunar. Sau primeşte o hârtie care nu e valabilă. 

Pe acelaşi subiect

''Mi-a spus că certificatul respectiv este scris de medicii care fac parte dintr-un anume centru de vaccinare, nu mi-a spus care.''

Semnal de alarmă din partea specialiştilor în securitate

Experţii în securitate cibernetică avertizează că fraudele nu urmăresc doar obţinerea de bani. 

Mihai Rotariu - CERT-RO: Atacatorii vor să extragă date importante de la noi, date pe care ulterior să le monetizeze mai departe sau prin care să ne şantejeze. Fiţi vigilenţi în mediul online. Nu acceptaţi astfel de servicii ilegale.

Înşelătoria a căpătat proporţii în contextul în care nevaccinaţilor li s-au impus mai multe restricţii decât celor care s-au imunizat. Doar că cei care aleg să fenteze sistemul riscă să aibă probleme serioase. 

Dan Octavian - IGPR: Sunt în instrumentare 253 de dosare penale privind posibile fraude de eliberare a certificatelor de vaccinare. În cadrul acestor dosare, sunt cercetare 586 de persoane. 

Riscă închisoare nu doar cei care falsifică documentul oficial, ci şi cei care îl cumpără. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Sanatate » Certificate false de vaccinare în schimbul unei sume modice. Pentru două săptămâni de concediu, unii recurg la alte tertipuri: ''Voi declara că eşti contactul meu direct''