Antena Meniu Search
x

Video Războiul ucide până şi delfinii din Marea Neagră. Cum sunt afectate mamiferele care ajung moarte pe plajele româneşti

Val de delfini eşuaţi în Marea Neagră. Numărul exemplarelor care ajung moarte de plajele de la noi a crescut de la începutul războiului din Ucraina. Oamenii de ştiinţă cred că de vină ar putea fi zgomotul provocat de navele militare ruseşti. Animalele îşi pierd orientarea şi ajung să eşueze.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 11.05.2022, 20:06

Vezi și

62 de delfini au eşuat de la începutul anului pe litoralul românesc, 40 doar în luna mai. Un record al ultimului deceniu, spun cercetătorii. "Dacă la începutul lunii mai, părea să fie un an la fel de bun ca anul trecut, când am înregistrat doar 50 de cazuri. Ulterior au început să apară zilnic 1-2-3, până la 5 cazuri. Chiar ieri am avut o sesizare din zona Deltei Dunarii, între Sulina şi Sf. Gheorghe, unde au indetificat 26 de delfini eşuaţi", a declarat Marian Paiu - director executiv Mare Nostrum. "Cel mai rău an a fost 2011 sau 2012, unde am avut 177 de exemplare. Anul acesta ne aşteptăm să ajungem undeva la 200 de exemplare", a declarat Costin Timofte - biolog.

De la începutul războiului, peste 80 de animale au fost găsite moarte pe ţărmul turcesc

Mamiferele marine ar fi victime colaterale ale războiului din Ucraina, cred specialiştii. Speriate de zgomotul navelor militare, îşi caută refugiu în sudul Mării Negre. "Delfinii sunt fiinţe foarte sensibile. Comunică prin ecolocaţie. Dacă sunetele pe care le recepţioneaza înapoi sunt perturbate de alte surse emiţătoare de sunete este posibil să-i deruteze şi atunci ba nu îşi mai găsesc drumul pe care urmează, ba hrană, şi atunci fie ajung la ţărm, fie se încurcă în plasele pescarilor", a declarat Valeria Abaza - director al Institutului de Cercetare Marină.

"Am fost pe teren şi am găsit câteva specii de delfin. Acestea au fost prinse în plasă, aveau urme de zgârieturi, de înţepături. Probabil i-au prins în plasă, i-au tras în barcă şi au fost aruncaţi", a declarat George Harcota - biolog. 80% dintre ei ajung la mal în stadii avansate de degradare, aşa că de cele mai multe ori e greu de stabilit cauza exactă a morţii. "O parte dintre carcasele delfinilor morţi, cu siguranţă, încă plutesc pe Marea Neagră. Nu ajung toate deodată", a declarat Răzvan Valentin Popescu Mirceni, general-manager S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club. Probleme sunt în tot bazinul Mării Negre. De la începutul războiului, peste 80 de animale au fost găsite moarte pe ţărmul turcesc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Războiul ucide până şi delfinii din Marea Neagră. Cum sunt afectate mamiferele care ajung moarte pe plajele româneşti