Antena Meniu Search
x

Update Reacția oficială a României, după ce Putin a recunoscut regiunile separatiste Donețk și Lugansk

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că România condamnă cu fermitate recunoaşterea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk ca independente. "Este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunităţii internaţionale", a transmis șeful statului.

de Redactia Observator

la 21.02.2022, 23:14

Reacția oficială a României, după ce Putin a recunoscut regiunile separatiste Donețk și Lugansk
Reacția oficială a României, după ce Putin a recunoscut regiunile separatiste Donețk și Lugansk - Profimedia Images

"România condamnă cu fermitate recunoaşterea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk ca independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunităţii internaţionale", a scris Iohannis, pe Twitter. 

Și premierul Nicolae Ciucă a avut o reacție fermă la decizia Rusiei privind regiunile separatiste proruse din Ucraina și a transmis, într-un mesaj postat pe Twitter, că  „a pune la îndoială statalitatea unui stat membru al ONU echivalează cu o abordare revizionistă".

"Condamnăm cu fermitate orice încercare de a pune sub semnul întrebării suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei. A pune la îndoială statalitatea unui stat membru al ONU echivalează cu o abordare revizionistă care ameninţă pacea şi stabilitatea în Europa şi în lume", se arată în mesajul transmis pe Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Ulterior, și Administrația Prezidențială a publicat o declarație de presă.

"România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei.

Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.

Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.

România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite", a transmis Administrația Prezidențială.

Putin a recunoscut regiunile separatiste din estul Ucrainei

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina poate degenera oricând, iar cel mai negru scenariu al Occidentului este aproape de a deveni realitate. Luni seara, într-o mișcare de forță, liderul de la Kremlin a informat lumea întreagă ca va recunoaște independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk

"Au fost parte a teritoriului rus", a declarat Vladimir Putin, într-o transmisiune televizată, înainte de a semna decretele. Discursul președintelui Federației Ruse a fost lung, plin de revizionism istoric și agresiv. "NATO a transformat Ucraina într-un teatru de război", a mai spus Putin.

Vladimir Putin şi-a început discursul într-o notă istorică, făcând referire la "greşelile trecutului". Preşedintele Rusiei l-a criticat pe fostul lider comunist Vladimir Lenin, numindu-l "autorul şi arhitectul" Ucrainei. Putin a adăugat că asta a "dezavantajat" Rusia.

"O mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia. A fost făcută din părți date de Lenin din Rusia. După, înainte și după Al Doilea Război Mondial Stalin a dat Ucrainei părți din România, Polonia și Ungaria. În 1954 Hrușciov a dăruit Crimeea Ucrainei. Așa a fost formată Ucraina modernă", a declarat Vladimir Putin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Reacția oficială a României, după ce Putin a recunoscut regiunile separatiste Donețk și Lugansk