Antena Meniu Search
x

Video EXCLUSIV. Cum sunt nopțile polițiștilor de frontieră care păzesc granița cu Ucraina: "Migranţii îmi provoacă milă. Îi găsim înghețați"

În acest timp, la graniţa noastră cu Ucraina, în Suceava, poliţiştii de frontieră se aşteaptă la orice şi se pregătesc pentru cel mai rău scenariu posibil. E zona spre care ne uităm cu toţii extrem de atent de o bună bucată de vreme. Iar o echipă Observator a petrecut o noapte alături de grăniceri, cei care păzesc intrarea în ţară 24 de ore din 24. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 21.02.2022, 19:27

Vezi și

În zare, din loc în loc, vedem casele din ţara vecină. 500 de metri ne despart de Ucraina. O pădure şi cărări parcă spre nicăieri. Sunt locuri care pot ascunde contrabandişti sau migranţi în goana spre libertate. Însă grănicerii le cunosc ca-n palmă pe toate. Iar cu ruşii la poarta Kievului, misiunea lor poate oricând să se transforme într-una pe viaţă şi pe moarte. 

Loredana, polițist de frontieră: Trebuie să păstrăm intact stratul de zăpadă, dar se vede aşa o traiectorie, printre copaci. Vedeţi stâlpii de beton? Aceia delimitează fâşia de protecţie. 

14 echipe de la Poliţia de Frontieră Brodina patrulează în ture un sector de 35 de kilometri de frontieră. E permanent cineva cu ochii pe graniţă. Loredana face asta de cinci ani. 

Loredana, polițist de frontieră: După opt ani de muncă în străinătate, m-a lovit patriotismul pe mine, sunt localnică şi m-am întors în România.

Pe acelaşi subiect

Contrabanda cu țigări, o problemă constantă la frontiera României cu Ucraina

Mândria ei: o captură de 15.000 de ţigări în valoare de 146.000 de lei. Să scoată arma ca să oprească contrabandiştii nu e cea mai grea parte a meseriei.

Loredana, polițist de frontieră: Cel mai mult mă impresionează migranţii...îmi provoacă milă, dar nu am ce face. E foarte greu pentru ei. Mai ales iarna. Îi găsim îngheţaţi. 

Chiar şi când vorbeşte cu noi, Loredana e în alertă. 

Loredana, polițist de frontieră: În contextul Rusia-Ucraina războiul, eu, cel puţin, aş fi foarte atentă la persoane străine în zonă, migranţi. Stau cu geamul deschis pentru supraveghere prin ascultare. Orice sunet, o creangă ruptă, de motor, de maşină de teren, orice sunet trebuie să auzim. 

Graniţa este supravegheată, non stop, şi cu camere de termoviziune

Bogdan Dinu, reporter Observator: În ţară sunt mai multe astfel de maşini cu termoviziune. Patru dintre acestea se află în dotarea poliţiştilor de frontieră suceveni. Sunt amplasate în zone înalte şi au drept scop reperarea persoanelor care încearcă să treacă fraudulos graniţa. 

Vasile Ţugui, poliţist de frontieră: Primul monitor unde se transmite live imaginea din teren, al doilea monitor este prezentată harta, unde se poate observa prin fascicol direcţia exactă a camerei. 

România şi Ucraina împart o frontieră de 650 de kilometri, care poate fi traversată, legal, prin 20 de puncte.

Ilie Poroch Seriţan, Poliția de Frontieră: Nu s-au înregistrat persoane care să vină din Ucraina şi care să ceară protecţie statului român.  

Dar grănicerii se aşteaptă la orice, iar dacă tensiunile dintre Ucraina şi Rusia escaladează, vor fi primii care vor simţi că nu mai e pace. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » EXCLUSIV. Cum sunt nopțile polițiștilor de frontieră care păzesc granița cu Ucraina: "Migranţii îmi provoacă milă. Îi găsim înghețați"