Antena Meniu Search
x

Video România, devastată de ploi: 18 coduri roşii în 24 de ore. Drama oamenilor loviţi de viituri de 2 ori în 3 săptămâni: "Casa e sub ape, ne mutăm de aici"

Vremea bate record după record. Au fost 18 de coduri roşii de ploi în ultimele 24 de ore, cât în toată luna trecuta. Localităţi întregi au ajuns sub ape, iar oamenii şi animalele s-au salvat în ultima clipă din calea viituriilor. Şi Transfăgărăşanul a fost blocat de aluviunile de pe versanţi.

de Redactia Observator

la 06.07.2023, 19:43

Vezi și

Oamenii s-au luptat neputincioşi cu furia apelor. Însă nimic nu a rezistat în faţa viiturii: un câine a reuşit să se salveze în ultima clipă după ce s-a urcat pe un balot de paie. Şuvoiale furioase s-au dezlănţuit în curţile oamenilor. Au lăsat în urmă prăpăd. "Avem animale pe care le-am dus în hotară, sus pe deal, unde nu este apă. Câinele, săracul, a avut noroc cu un balot, pe care nu l-a dus apa, pentru că s-a urcat pe el", spune o femeie. "Uite, acolo se vede. Jumătate de metru aproape. S-a băgat în canapea, în fotoliu, tot s-a distrus. În dulapuri e numai mâl. Uite ce e aici. M-am pus la uşă să nu mai intre apa, dar nu am mai avut ce sa fac, dar tot a intrat. După a tot venit pe mine, pe afară era plin", spune o altă femeie.

Ploile puternice nu au alungat, însă, canicula. Aerul a fost greu de respirat în mai multe zone din ţară

Furtuni de cod roşu au fost şi în mai multe localităţi din Bacău. În Palanca, o rupere de nori a scos din matcă două pâraie. Torenţii au adus tone de bolovani şi resturi de arbori, care au măturat 30 de gospodării. Un bătrân a avut nevoie de ajutorul pompierilor după ce a rămas izolat. "Efective din cadrul celor două unităţi de jandarmi din Bacăcu acţionează pentru a limita pagubele cauzate de căderile abundente de precipitaţii", a declarat Alexandra Danculea, purtător de cuvânt Jandarmeria Bacau. Pentru oamenii din Bâcleș, Mureş urgia nu se mai termină. E a doua oară când sunt loviţi de nenorocire în ultimele trei săptămâni. "Din nou potop. Ne-a inundat din nou, a doua oară după ce am facut santul. Avem casa sub apă, cel mai probabil ar trebui să ne mutăm că nu avem cum să mai stăm aici", spune o femeie.

La Suceava, apele umflate ale unui râu au inundat satul, iar un bătrân de 72 de ani a rămas izolat într-o anexă a gospodăriei. Pompierii au improvizat un podeţ peste pârâul Călimănel pentru a-l salva. În Dolj, apa a ajuns până la genunchi, iar oamenii au privit îngroziţi cum localităţile li se transformă într-o imensă mlaştină. Au fost două avertizări de cod roşu şi în Caraş Severin. O maşină a fost luată de viitura puternică într-o localitate de lângă Reşiţa. Sunt probleme şi pe Transfăgărăşan pe după ce pietre, copaci şi aluviuni au căzut de pe versanţi pe ambele sensuri ale drumului. 50 de maşini sunt blocate în zonă. Codul galben şi portocaliu s-a extins în aproape toată ţara, iar ploile se vor muta spre est în zilele următoare.

Ploile puternice nu au alungat, însă, canicula. Aerul a fost greu de respirat în mai multe zone din ţară, unde temperaturile resimţite au depăşit 40 de grade Celsius. În Bucureşti, Galaţi, Tulcea, Iaşi şi Buzău mercurul din termometre a trecut de pragul caniculei în miezul zilei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » România, devastată de ploi: 18 coduri roşii în 24 de ore. Drama oamenilor loviţi de viituri de 2 ori în 3 săptămâni: "Casa e sub ape, ne mutăm de aici"