Antena Meniu Search
x

Video România, fără procurori şi judecători suficienţi. Judeţul în care doar 3 posturi din 19 sunt ocupate

Justiţia funcţionează în regim de avarie - avem un deficit de procurori fără precedent. Doar 10 parchete din 235 au schema completă de personal. Timp în care infracţiunile cresc alarmant: cu peste 200 la sută cumpărarea de influenţă. Stăm rău şi la numărul de judecători. 

de Redactia Observator

la 13.03.2024, 20:07

Vezi și

Unul din trei sute de români a fost trimis în judecată anul trecut. Procurorii au soluţionat peste 540.000 de dosare. 

Ce infracţiuni sunt în creştere

Numărul persoanelor trimise în judecată pentru cumpărare de influență s-a dublat anul trecut. Şi dosarele de trafic de influenţă au fost semnificativ mai multe faţă de 2022. În creştere sunt şi infracţiunile de trafic de migranţi, luare de mită şi trafic de droguri.

Sunt tot mai multe dosare, deşi deficitul de procurori este mai mare ca oricând.

Pe acelaşi subiect

Alex Florența, procuror general: S-a ajuns la finalul anului 2023 la un grad de ocupare al schemei de personale de procurori la nivelul întregului Minister Public, la un minim istoric de 69,22%. Mai mult de 20 de unităţi de Parchet au funcţionat pe parcursul anului 2023 cu un singur post de procuror ocupat prin numire. În momentul de faţă, doar 10 Parchete dintr un număr de 235 dintre Parchetele Clasice, funcţionează cu schema de procurori completă. 

Unde este cea mai gravă situaţie 

În unele cazuri nici măcar nu poate fi asigurată permanenţa.  

Cea mai gravă situaţie este la Galaţi, unde doar 3 din cele 19 posturi sunt ocupate. La Caraş-Severin sunt doi procurori din 13 cât ar fi nevoie. Situaţia este gravă şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde mai puţin de 40% din posturi sunt ocupate.

Anul trecut s-au pensionat 165 de procurori, iar alţi 29 au devenit judecători. În schimb, doar 40 de procurori au intrat în sistem. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » România, fără procurori şi judecători suficienţi. Judeţul în care doar 3 posturi din 19 sunt ocupate