ROMÂNIA SE TOPEŞTE! Harta zonelor afectate de CANICULĂ şi sfaturile specialiştilor pentru a trece cu bine peste zilele de foc!
Este a doua zi de Cod Roşu de caniculă, în România. Temperaturile depăşesc 40 de grade, în multe zone ale ţării. Valul de căldură a făcut deja victime. În multe oraşe ale ţării s-au înregistrat urgenţe: sute de oameni afectaţi de caniculă au avut nevoie de ajutor medical.
Este a doua zi de Cod Roşu de caniculă, în România. Temperaturile depăşesc 40 de grade, în multe zone ale ţării. Valul de căldură a făcut deja victime. În multe oraşe ale ţării s-au înregistrat urgenţe: sute de oameni afectaţi de caniculă au avut nevoie de ajutor medical.
Update ora 16.00: Codul Roşu dă peste cap planurile în Bucureşti: toate activităţile programate să se desfăşoare în aceste zile în aer liber în cadrul evenimentelor "Jocurile Copilăriei", "Vacanţa în parc" şi "Vara culturală" au fost suspendate din cauza caniculei, a anunţat Primăria Sectorului 6.
"Din cauza caniculei, evenimentele programate în Parcul Drumul Taberei, Parcul Crângaşi şi Parcul ANL Brâncuşi au fost suspendate. Din cauza instituirii codului portocaliu de caniculă pentru Capitală, toate activităţile programate să se desfăşoare în aceste zile în aer liber, în cadrul evenimentelor 'Jocurile Copilăriei' (în Parcul Crângaşi), 'Vara culturală' (în Parcul Drumul Taberei şi în Parcul Crângaşi) şi 'Vacanţa în parc' (în Parcul ANL Brâncuşi), organizate de către Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, vor fi suspendate", se precizează într-un comunicat al administraţiei locale, citat de Agerpres.
Update ora 15.45: La Galaţi, 13 persoane au fost spitalizate din cauza caniculei, în ultimele ore.
Un bărbat de 68 de ani, din localitatea gălăţeană Moscu, a suferit vineri un accident vascular, după ce a mers afară prin soare, el fiind transportat cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţe, potrivit informaţiilor furnizate de şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, dr. Mihai Polinschi, citat de Agerpres.
Update ora 15.30: Canicula a ucis un bărbat, la Iaşi, iar un altul a fost spitalizat, în comă profundă.
Bărbatul care a murit are vârsta de 45 de ani şi e din localitatea Valea Satului. A fost găsit zăcând fără conştienţă de nişte căruţaşi, transmite Agerpres.
Pacientul în comă are 67 de ani şi i s-a făcut rău în timp ce lucra pe câmp.
Update ora 15.10: La ora 15.00, în plin Cod Roşu, iată temperaturile înregistrate în mai multe oraşe ale ţării:
Baile Herculane, Calafat, Drobeta Turnu Severin - 40 grade Celsius
Bucuresti - 39 grade
Sannicolau Mare - 39 grade
Drobeta Turnu Severin - 38 grade
Arad - 38 grade
Timisoara - 37 grade
Jimbolia - 37 grade
Oradea - 37 grade
Update ora 14.40: Peste 30 de restricţii de viteză au fost introduse, astăzi la prânz, pe regionalele Timişoara şi Braşov, din cauza caniculei, temperatura la şină ajungând la 50 de grade Celsius. De asemenea, câteva trenuri au întârzieri de zeci de minute, printre acestea fiind şi un tren care vine de la Budapesta, transmite News.ro.
Update ora 13.20: Temperaturile nocturne vor fi din ce în ce mai ridicate în următoarea perioadă, atingând valori mai mici de 30 de grade Celsius abia după ora 22,00, a anunțat Gabriela Băncilă, director la Administrația Națională de Meteorologie, în cadrul unui comandament pentru combaterea efectelor caniculei, convocat la sediul Primăriei Generale a Capitalei.
Update ora 13.15: Peste 350 de persoane au solicitat ambulanţa, din cauza căldurii, în Bucureşti şi judeţul Ilfov, între orele 08.00 şi 13.00, a transmis Alis Grasu, managerul SABIF.
"De azi dimineață de la 8,00 au fost înregistrate 354 de solicitări la Ambulanță. Dintre acestea, 202 au fost urgențe de cod roșu și cod galben. Dintre urgențe, 33 de cazuri au fost în loc public. Au fost înregistrate șase lipotimii și patru sincope", a precizat managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, pentru Agerpres.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod roşu de caniculă valabil pentru 12 judeţe din vestul ţării, în timp ce pentru restul regiunilor este în vigoare un cod portocaliu. Atenţionările sunt valabile astăzi şi mâine, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 39 şi 42 de grade.
Potrivit ANM, astăzi şi mâine, valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade. În zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade, anunţă meteorologii.
În Moldova, Dobrogea, Muntenia şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.
Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice şi va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare.
SFATURILE MEDICILOR PENTRU CANICULĂ
Medicii recomandă celor care locuiesc în zonele afectate de codul roşu de caniculă să nu consume băuturi alcoolice, cafea sau băuturi cu mult zahăr și să nu iasă afară la orele de vârf, respectiv între 11.00 și 18.00.
Totodată, medicii subliniază că trebuie consumați cel puțin doi — trei litri de apă pe zi, iar persoanele care ies afară trebuie să aibă grijă să se protejeze de căldura soarelui purtând haine lejere, din fibre naturale, să aibă capul acoperit, să poarte ochelari de soare și să folosească chiar și umbrelele.
RECOMANDĂRILE POMPIERILOR ÎN ZILELE TORIDE
Temperaturile ridicate pot afecta persoanele care se expun timp îndelungat la soare şi pot favoriza producerea incendiilor de mirişti, a vegetaţiei uscate sau a fondului forestier.
În vederea evitării unor astfel de evenimente, care pot pune în pericol viaţa oamenilor, bunurile materiale şi mediul, specialiştii IGSU recomandă respectarea următoarelor reguli şi măsuri de prevenire şi protecţie, în perioadele de caniculă şi secetă prelungită:
- este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt;
- verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât să nu constituie surse de aprindere şi dotarea acestora cu mijloace de primă intervenţie;
- restricţionarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălzirii excesive;
- asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră;
- prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.
Ministerul Sănătăţii: Ţineţi cont de sfaturile medicilor pentru a evita incidentele
Reprezentanţii ministerului amintesc că trebuie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, şi că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Într-un comunicat remis de MS privind recomandările pentru temperaturi ridicate, Ministerul Sănătăţii subliniază că nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) întrucât sunt diuretice.
Dacă nu există aer condiţionat la locul de muncă, Ministerul Sănătăţii recomandă petrecerea a 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, farmacii, biserică, magazine). Iar pentru cei care sunt nevoiţi să plece de acasă între orele amiezii, sunt recomandate ţinute adecvate: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Ministerul Sănătăţii mai recomandă evitarea activităţilor în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc) şi hidratarea copiilor şi a vârstnicilor, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. Nu în ultimul rând, persoanelor care suferă de anumite afecţiuni li se recomandă să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
RESTRICŢII DE CIRCULAŢIE ŞI ÎNTÂRZIERI LA TRENURI
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a instituit restricţii de circulaţie în zilele de 4 şi 5 august 2017, în intervalul orar 10:00 - 20:00, pe drumurile naţionale şi autostrăzile care tranzitează teritoriul României, pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone.
"CNAIR SA, în baza prevederilor articolului 44 alin. 2 al Ordonanţei de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de caniculă, cu excepţia: transporturilor de persoane; transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală; vehicule care participa la intervenţii în caz de forţă majoră; transporturi funerare; transporturi poştale; transporturi de echipamente de prim ajutor; transporturi pentru distribuire de carburanţi; transporturi de mărfuri sub temperatura controlată; transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării; transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole; transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale", se menţionează într-un comunicat al CNAIR.
De asemenea, viteza de circulaţie a trenurilor ar putea fi redusă cu 20-30 de kilometri/ora faţă de viteza normală pe unele tronsoane, începând de marţi şi până la finele săptămânii, din cauza temperaturilor ridicate prognozate, informează CFR SA.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰