Antena Meniu Search
x

Săptămână decisivă pentru Schengen. Se negociază calendarul etapelor aderării pentru frontierele aeriene şi navale

Schengen nu este încă un vis pierdut, anunţă optimist mai marii din Guvern. Atât premierul Marcel Ciolacu, cât şi ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, nu-şi pierd speranţa ca în această săptămână să avem un răspuns. Chiar unul pozitiv, cel puţin pentru frontierele aeriene şi navale.  

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 18.12.2023, 14:04

Vezi și

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a vorbit astăzi despre aderarea la Schengen, la recepţia unui lot de 15 autospeciale noi pentru pompieri. Şeful MAI spunea că negocierile continuă la nivel diplomatic, cu toate părţile implicate, în special cu Austria. 

Prima dată ar urma să fie eliminate controalele la vamă pentru transportul aerian şi naval, urmând ca mai apoi să putem trece terestru în Ungaria sau Bulgaria, fără să mai facem controlul de la frontieră.  Ceea ce se negociază acum este calendarul acestor etape şi, spunea ministrul de Interne, în două, trei zile vom şti mai multe despre stadiul negocierilor. În schimbul intrării în Schengen, prin transportul aerian, Austria a cerut o protecţie mai strictă a frontierelor UE. Pe de altă parte, europarlamentarul Eugen Tomac a declarat că o decizie privind aderarea Ro la Schengen poate fi luată în 24 ianuarie. 

România poate forţa aderarea completă la Schengen în martie, atunci când are loc adunrea Consiliului European, unde preşedintele Iohannis, prin pueterea sa de decizie, îi poate covinge pe partenerii externi să grăbească aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Săptămână decisivă pentru Schengen. Se negociază calendarul etapelor aderării pentru frontierele aeriene şi navale