Antena Meniu Search
x

Video Sculpturile lui Brâncuşi vor fi scanate cu lasere 3D. Ultimele lucrări de restaurare au avut loc în urmă cu 10 ani

Sculpturile lui Brâncuşi de la Târgu Jiu vor fi scanate cu lasere 3D. Institutul Național de Patrimoniu vrea să afle cât de degradate sunt celebrele monumente. Este un prim pas pentru restaurarea operelor marelui sculptor român.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 06.06.2023, 18:35

Vezi și

Până la sfârşitul acestui an ar trebui să înceapă aceste analize. Institutul Naţional de Patrimoniu a alocat peste 400.000 de lei pentru realizarea proiectului de restaurare şi conservare a ansamblului monumental "Calea Eroilor" din Târgu-Jiu. În primă fază, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii şi Coloana fără sfârşit vor fi fotografiate, scanate 3D, verificate amănunţit de experţi avizaţi de Ministerul Culturii care vor stabili cât de degradate sunt sculpturile.

Acestea stau în aer liber şi au fost afectate de intemperii, în special de ploile acide, de poluare şi de lipsa intervenţiilor. Este mare nevoie de această restaurare pentru că pe multe sculpturi găsim pete şi muşchi. Autorităţile spuneau că este nevoie cât mai rapid de acest proiect. Ultimele intervenţii care s-au făcut la lucrările din piatră au fost în urmă cu 10 ani. Iar Coloana fără sfârşit a fost restaurată în urmă cu 20 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Sculpturile lui Brâncuşi vor fi scanate cu lasere 3D. Ultimele lucrări de restaurare au avut loc în urmă cu 10 ani