Antena Meniu Search
x

Șeful Vămii București, reținut de DNA. Ce mită ar fi luat Paul Petrof de la oameni de afaceri care aduceau în țară mărfuri contrafăcute

Şeful Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti şi alţi cinci angajaţi au fost reţinuţi. Paul Petrof este acuzat că lua mită de la oameni de afaceri care aduceau în țară mărfuri contrafăcute. Printre ceilalţi funcţionari reţinuţi se numără şi un şef de birou.

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 14.02.2024, 14:03

Vezi și

Şeful Vămii Bucureşti împreună cu subalternii săi ar fi luat mită în repetate rânduri sume importante de bani pentru a-i lăsa pe comercianţi să treacă cu marfă contrafăcută. Este vorba de spăgi între 600 şi 12000 de euro, inclusiv în produse precum echipamente sportive. Mai mult, Paul Petrof şi un subalten al său ar fi cerut de la un om de afaceri 50.000 de euro ca să-l lase să treaca cu marfa contrafăcută fără a fi verificată de poliţişti. 

Acuzațiile aduse de DNA la adresa lui Paul Petrof

DNA a anunţat, miercuri, reţinerea a şase inculpaţi.

PETROF PAUL, director al Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, este acuzat pentru comiterea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită. 

Pe acelaşi subiect

CERNAT ALEXANDRU, TEIANU NICOLAE-ŞTEFAN şi VULCAN MARIAN-VLADIMIR, funcţionari în cadrul Autorităţii Vamale Române şi în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti sunt acuzaţi de comiterea unor infracţiuni de luare de mită în formă continuată.

STAMATESCU RĂZVAN-COSMIN, şef birou în cadrul Autorităţii Vamale Române, este acuzat de comiterea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, în formă continuată. O altă persoană fizică este acuzată de comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită.

De asemenea în cauză a mai fost dispusă măsura controlului judiciar faţă de inculpaţii MARIN MARIUS şi GHEORGHE DEMETRIUS, funcţionari în cadrul Autorităţii Vamale Române şi în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti pentru comiterea unor infracţiuni de luare de mită, în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul anului 2023, în contextul efectuării unor controale, funcţionarii vamali Cernat Alexandru, Marin Marius, Teianu Nicolae-Ştefan, Vulcan Marian-Vladimir şi Gheorghe Demetrius ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care-şi desfăşurau activitatea în mai multe centre comerciale situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov foloase necuvenite constând în sumele totale de 60.600 lei, 11.500 USD, 600 euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport şi 1.000 parfumuri contrafăcute.

"Banii respectivi ar fi fost pretinşi şi primiţi de cei cinci inculpaţi în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate şi implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri", a transmis DNA.

De asemenea, în cursul zilei de 10 ianuarie 2024, în scopul îngreunării cercetărilor ce se desfăşurau într-un dosar penal,  inculpaţii Petrof Paul şi Stamatescu Răzvan-Cosmin i-ar fi prezentat unui om de afaceri conţinutul unei ordonanţe emise de ofiţerii de poliţie din cadrul I.G.P.R.- Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, prin care erau solicitate diverse înscrisuri în legătură cu unele societăţi controlate de persoana respectivă.

"În perioada 2021-2023, inculpatul Stamatescu Răzvan-Cosmin ar fi acceptat de la un alt om de afaceri promisiunea remiterii unei sume de 10.000 de USD şi ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-şi trafica presupusa influenţă pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor poliţişti de frontieră şi că-i va determina pe aceştia să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu în legătură cu realizarea unor controale asupra unor transporturi de mărfuri contrafăcute, de care era interesată persoana respectivă", a mai transmis DNA:

Petrof Paul ar fi cerut 50.000 euro pentru un apartament 

Procurorii precizează că, în aceeaşi perioadă, inculpatul Petrof Paul ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans în sumă de 50.000 euro pentru achiziţia unui apartament şi alte foloase necuvenite, în schimbul “ajutorului" oferit acestuia din urmă în legătură cu obţinerea unor autorizaţii.

"La data de 14 februarie 2024, inculpaţii Cernat Alexandru, Teianu Nicolae-Ştefan, Vulcan Marian-Vladimir, Stamatescu Răzvan-Cosmin şi Petrof Paul urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile", a mai transmis DNA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Evenimente » Șeful Vămii București, reținut de DNA. Ce mită ar fi luat Paul Petrof de la oameni de afaceri care aduceau în țară mărfuri contrafăcute