Antena Meniu Search
x

Video Cât cereau vameşii de la Nădlac pentru a-i trece pe şoferii de TIR de proba cântarului. Trei sferturi din poliţişti luau şpagă bani sau cafea

Cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei către spre Spaţiul Schengen a fost astăzi vizat de o operaţiune fulger a procuorilor anticorupţie. Trei sferturi dintre angajaţii Companiei Naţionale de Drumuri de la Vama Nădlac II au fost săltaţi de mascaţi şi duşi la audieri. Suspecţii sunt bănuiţi că luau şpagă de la şoferii de TIR, ca să-i treacă proba cântarului. 

de Redactia Observator

la 13.02.2024, 20:16

Vezi și

47 din cei 61 de angajaţi ai Agenţiei de Încasări şi control din Vama Nădlac 2 au fost săltaţi de mascaţi. Unii au fost ridicaţi de la serviciu, alţii direct din pat şi duşi la sediul Direcţiei Anticorupţie Arad.   

Angajaţii, denunţaţi de superiorii lor

Cei care i-au denunţat au fost chiar superiorii lor. Îi suspectau că cereau şpagă de la şoferii de TIR care treceau pe la cântar. Totul ar fi fost suprins şi pe camerele de supraveghere. 

Alex Prunean, reporter Observator: Înainte de ieşirea din ţară, fiecare camion cu marfă este cântărit, iar greutatea nu trebuie să depăşească masa maximă autorizată în acte. În cazul în care se întâmpla, funcţionarii închideau ochii, dar nu gratuit. Cereau între 100 şi 150 euro, de la fiecare şofer. 

Pe acelaşi subiect

Vameşii nu acceptau doar bani

În timpul turei care ţinea 12 ore, angajaţii Companiei Naţionale de Drumuri ar fi acceptat orice li se oferea nu doar bani. 

Şofer TIR: Stă şi se leagă de turci, să mai ciubucărească. Vezi că mai scoate turcul un pachet de cafea, îi mai dă o hârtiuţă.

Şofer TIR: Eu nu pot să zic că dăm şpagă, dar nu pot să zic ce se întâmplă cu camioanele turceşti. Acolo, pe ei îi ţine foarte mult. 

Prima sesizare făcută de CNAIR în acest caz a fost în noiembrie 2022 la DNA Timişoara. După câteva luni, Direcţia Naţională Anticorupţie a declinat dosarul către Parchetul Judeţean Arad. În paralel, DGA Arad s-a autosesizat şi a demarat propria anchetă.

Alina Sabou, purtătoare de cuvânt DRDP Timişoara: Aceste acţiuni de control sunt dispuse permanent de conducerea CNAIR, atunci când sunt identificate abateri de natură penală. Concluziile sunt transmise către organele de cercetare abilitate.

După descinderi, Vama Nădlac 2 a fost aproape goală

O imagine neobişnuită pentru şoferii care tranzitează frecvent poarta spre Schengen. 

Şi Direcția Regională Vamală București a fost astăzi vizată de percheziţii. Procurorii DNA au descins la 20 de adrese din Capitală, Ilfov, Dâmboviţa şi Giurgiu într-un dosar de luare de mită și trafic de influență. Procurorii bănuiesc că în ultimii trei ani, atât angajaţii, cât şi directorul instituţiei au lăsat să intre în ţară, fără documente, mărfuri contrafăcute. Totul contra unor şpăgi între 600 şi 12.000 de euro. Marfa ajungea într-un mare centru comercial de unde era vândută en-gros către magazine din toată ţara. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Cât cereau vameşii de la Nădlac pentru a-i trece pe şoferii de TIR de proba cântarului. Trei sferturi din poliţişti luau şpagă bani sau cafea