Antena Meniu Search
x

80 de mii de pelerini la moaştele Sfintei Parascheva. Credincioşii veniţi la Iaşi stau la coadă şi 10 ore

Până ajung să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, pelerinii de la Iaşi stau şi câte zece ore la cozi. Este o aşteptare lungă şi, pentru mulţi, epuizantă. Reporterii Observator au fost şi ei alături de credincioşi şi au aflat de ce efortul este necesar când vii la rugăciune.

Vezi și

Până ajung să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, pelerinii de la Iaşi stau şi câte zece ore la cozi. Este o aşteptare lungă şi, pentru mulţi, epuizantă. Reporterii Observator au fost şi ei alături de credincioşi şi au aflat de ce efortul este necesar când vii la rugăciune. Deşi cei mai mulţi pelerini au venit în Iaşi numai pentru moaşte, oraşul are mult mai mult de oferit.

Fie că au parcurs sute de kilometri, fie că vin de la doi paşi de Iaşi, pe toţi îi uneşte acelaşi sacrificiu. De o zi întreagă, toţi pelerinii stau la coadă. 

Mirela vine de 9 ani, în fiecare toamnă, la sărbătoarea Sfintei Parascheva. Nu stă singură la rând, ci alături de fiica ei, pe care nici trezitul în zori şi nici aşteptarea nu o fac să dea un pas înapoi.

MIRUNA, pelerin: Este foarte frumos, greu nu este chiar aşa de tare, mai obosim.

Pe acelaşi subiect

Reporterii Observator le-au însoţit preţ de jumătate de oră pe Miruna şi pe mama ei. Pe amândouă, le întăreşte gândul că vor ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte. Şi tatăl fetei le este alături, dar... de acasă. 

Unii pelerini stau şi câte zece ore la coadă. Niciunul nu se plânge.

Şi aşa fac cei mai mulţi dintre cei 80 de mii de pelerini care au trecut până acum pe la racla cuvioasei Parascheva. Asta, deşi Iaşiul le oferă multe de vizitat.

Chiat în imediata apropiere a locului de pelerinaj se află biserica mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi. Aceasta a devenit celebră de-a lungul timpului, mai ales datorită broderiilor din piatră care se află la exteriorul clădirii.

Palatul culturii este de asemenea un loc care atrage an de an mii de turişti. Câţiva pelerini au pus deja pe listă o vizită la acest monument.

Peste drum de curtea Mitropoliei se află Teatrul Naţional din Iaşi. Aceasta este cea mai importantă instituţie culturală din oraş. Este considerat al doilea ca frumuseţe în lume.

Porţile acestor clădiri rămân deschise tot anul. În schimb, racla cu moaşte va fi pusă înapoi în biserică, luni. Chiar şi aşa credincioşii se pot ruga în continuare la Sfânta Parascheva. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » 80 de mii de pelerini la moaştele Sfintei Parascheva. Credincioşii veniţi la Iaşi stau la coadă şi 10 ore