Antena Meniu Search
x

Sindicaliştii din Sănătate, grevă japoneză pe termen nelimitat. Greviștii orgenizează joi un protest în Bucureşti

Sindicaliştii din Sănătate au anunţat grevă japoneză pe termen nelimitat. Angajaţii din sistemul sanitar vor salarii mai mari şi deblocarea posturilor. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila dă asigurări că o parte dintre revendicări vor fi rezolvate în scurt timp.

de Redactia Observator

la 08.06.2023, 08:19

Vezi și

Astăzi va avea loc un miting, urmat de un marş pe străzile Capitalei, pornind din Piaţa Victoriei spre Piaţa Constituţiei. Sindicaliştii din Galaţi au plecat deja în această dimineaţă spre Bucureşti şi spun că dacă nu primesc ceea ce îşi doresc, vor protesta până vor ajunge la greva generală. 

Protestatar: Mergem mai departe în momentul în care nu primi ceea ce cerem, revedicăm programul nostru de protest continuă. adică pe data de 15 iunie vom avea grevă de adversiment, 2 ore. Vom ieşi şi în curţile unităţilor şi mişcarea de prostest culminează cu greva generală pe data de 1 iulie.

Revendicările sindicaliștilor

”Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că soluţia la reducerea gradului de nemulţumire a angajaţilor din sănătate o constituie refacerea încrederii acestora în angajamentele asumate de politicieni atât în cadrul legii salarizării cât şi în cadrul negocierilor purtate cu organizaţiile sindicale reprezentative. În acest sens, politicienii trebuie să înţeleagă că angajaţii din Sănătate nu pot avea încredere în rezolvarea inechităţilor salariale prin noua lege a salarizării până când nu le sunt acordate toate drepturile din actuala lege a salarizării (legea nr. 153/2017), exact aşa cum sunt prevăzute. În consecinţă, solicităm anularea de urgenţă a tuturor prevederilor diferitelor ordonanţe de urgenţă care au suspendat drepturile prevăzute în legea salarizării şi acordare acestor drepturi”, anunţă sindicaliştii.

Potrivit acestora, ”guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali şi apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector şi să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligaţii”.

”Guvernanţii trebuie să transpună propunerile la contractul colectiv de muncă la nivel de sector şi să asigure finalizarea şi înregistrarea acestuia. De asemenea, ei trebuie să asume adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea privitoare la sănătate) exact în forma negociată cu partenerii sociali şi aplicarea de urgenţă a acestuia. Participanţii la aceste acţiuni vor demonstra guvernaţilor hotărârea de a continua programul de proteste aşa cum a fost anunţat, acesta putând ajunge până la greva generală. Avertizăm politicienii că noi nu schimbăm programul acţiunilor după placul lor şi prin înţelegeri conjuncturale, ci doar atunci când sunt onorate aşteptările legitime ale angajaţilor. În consecinţă, recomandăm Guvernului să se aşeze la masa negocierilor (respectând criteriu reprezentativităţii) înainte de a fi prea târziu, pentru a asigura împreună cele mai bune soluţii de onorare a revendicărilor”, au mai transmis sindicaliştii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Sindicaliştii din Sănătate, grevă japoneză pe termen nelimitat. Greviștii orgenizează joi un protest în Bucureşti