Antena Meniu Search
x

Socrii primarului din Baia Mare, reținuți de DNA: prinşi când ofereau mită ca să-l scape de puşcărie. Cătălin Cherecheș acuză "o manevră" a soacrei

Socrii primarului din Baia Mare au fost reținuți de DNA. Sunt acuzați de dare de mită și complicitate la dare de mită. Au fost prinși în flagrant când ofereau 50.000 de euro pentru ca un judecător să-l achite pe Cătălin Cherecheș într-un dosar de corupție.

de Redactia Observator

la 09.11.2023, 11:10

Socrii primarului din Baia Mare, reținuți de DNA: Ar fi dat mită ca să-l scape de puşcărie. Cătălin Cherecheș: Cu soacra n-am vorbit de când m-am însurat
Socrii primarului din Baia Mare, reținuți de DNA: Ar fi dat mită ca să-l scape de puşcărie. Cătălin Cherecheș: Cu soacra n-am vorbit de când m-am însurat - Inquam Photos / Ghita Porumb

Potrivit unui comunicat dat de DNA, două persoane au fost reţinute după ce ar fi încercat să dea o sumă de bani rudei unui judecător pentru ca acesta să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar de corupţie. Este vorba despre socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care ar fi oferit mita uneia dintre judecătoarele din completul care soluţionează dosarul în care edilul este acuzat de luare de mită.

Soacra lui Cătălin Cherecheș, prinsă când intermedia o mită

Pe 25 octombrie, soacra lui Cherecheș a contactat ruda unui judecător din complet, pe care o cunoștea, și s-a oferit să achiziționeze una dintre afacerile acesteia din Mureș, cu o sumă cuprinsă între 50.000 - 100.000 de euro, urmând ca banii să ajungă în final la judecătorul respectiv.

În acest dosar, Cherecheş a fost condamnat, în 2022, de Tribunalul Cluj, la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, precum şi interzicerea unor drepturi, între care şi cel de a ocupa funcţia de primar. Decizia nu este definitivă, iar pe 19 octombrie Curtea de Apel Cluj a amânat pronunţarea pentru data de 24 noiembrie.

Pe acelaşi subiect

Cătălin Cherecheş s-a căsătorit pe 9 septembrie cu creatoarea de modă Tabita Gliga. Ceremonia a fost transmisă în direct chiar pe pagina de Facebook a edilului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Comunicat DNA în cazul socrilor lui Cătălin Cherecheş

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data 09 noiembrie 2023, a doi inculpați (soț și soție), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite. Această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.

Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remiși după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare.

În contextul menționat mai sus, în data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj – Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul atât în vederea ,,rezolvării problemei” la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro.

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 09 noiembrie 2023, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Cătălin Cherecheș: Cu soacra n-am vorbit de când m-am însurat

Într-o primă reacție la acest caz, Cătălin Cherecheș a declarat la Antena 3: "Habar n-am despre ce e vorba. Deci mi se pare o prostie... Dacă a făcut aşa ceva, oricum n-a făcut-o în numele meu, să i se aplice prevederile legale, cât de drastice, că lucrurile astea mi se par nişte cretinităţi. Mi se pare o chestie care un om normal n-are cum să o facă, adică trebuie să fii tâmpit... Lăsaţi-mă să vorbesc cu nevastă-mea să văd despre ce e vorba... acum am aflat, de două minute (...) cu soacra n-am vorbit... de când m-am însurat. Că n-am vreme, stă în alt oraş, nu stă în Baia Mare".

Întrebat dacă ştia că soacra sa o cunoaşte pe mama judecătoarei din dosarul său, Cherecheş a replicat: "Da de unde să ştiu eu că o cunoaşte, că trebuia să îmi spună şi mie că o cunoaşte." "Hărnicii din astea de doi lei mi se par, o dată, în defavoarea mea, pe de altă parte nu e exclus să fie vreo manevră din asta...chiar intenţionat făcută, chiar şi de soacră, dacă aşa a fost...", a afirmat el. Întrebat de ce ar face soacra sa aşa ceva intenţionat, el a răspuns: "Nu ştiu, eu nu cred decât în mama şi în Dumnezeu, că tata a murit".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Socrii primarului din Baia Mare, reținuți de DNA: prinşi când ofereau mită ca să-l scape de puşcărie. Cătălin Cherecheș acuză "o manevră" a soacrei