Antena Meniu Search
x

Studiu: Care este cel mai bun moment al zilei pentru vaccinarea anti-Covid, ca răspunsul imunitar să fie puternic

Răspunsul imunitar în cazul vaccinării anti-Covid este semnificativ mai puternic după o perioadă de repaus și la începutul zilei, arată rezultatele unui studiu condus de cercetători de la Universitățile din Geneva și Munchen.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 20.10.2021, 17:16

Lucrătorul din domeniul sănătății pregătește o doză de vaccin Pfizer pentru vaccinare
Studiu: Care este cel mai bun moment al zilei pentru vaccinarea anti-Covid - Abaca Press / Eyepix/ABACA via Hepta

Rezultatele cercetării făcute de specialiștii de la Universitatea Geneva și de la Universitatea Ludwigs-Maximilians din Munchen au fost publicate în revista Nature Immunology. Cercetătorii au stabilit că sistemul imunitar este diferit în funcție de momentele zilei.

Este de preferat vaccinarea în prima parte a zilei

„Este un răspuns imunitar mai bun dimineața decât după-amiaza cu de două ori mai mulți anticorpi dimineața decât după-amiaza”, a explicat, pentru Europe 1, imunologul Christoph Scheiermann.

Specialistul a subliniat faptul că sunt celule santinelă ale sistemului imunitar care dau alarma când corpul este atacat de un virus și care sunt mai active la primele ore ale zilei. Ca urmare dacă sistemul reacționează imediat în cazul unei infectări, apărarea va fi pe termen lung în cazul vaccinării, scrie Mediafax.

Pe acelaşi subiect

Sistemul imunitar, influențat de ceasul biologic

Variațiile performanțelor sistemului imunitar sunt explicate prin ceasul biologic intern care este sensibil la alternanța zi-noapte.

„Funncționează ca un sistem care economisește energie pentru a utiliza mai bine resursele în conformitate cu nevoile urgente”, a adăugat Christoph Scheiermann.

Cercetătorii mai spun că este imposibil de stabilit când este sistemul imunitar cel mai vulnerabil. Totuși, studiul oferă indicii privind alegerea unui moment mai bun pentru realizarea vaccinării anti-COVID, dar și pentru efectuarea altor tratamente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Evenimente » Studiu: Care este cel mai bun moment al zilei pentru vaccinarea anti-Covid, ca răspunsul imunitar să fie puternic