Antena Meniu Search
x

Video TIFF 2023 a început la Cluj-Napoca. Vedete internaționale și peste 100.000 de spectatori așteptați la ediția cu numărul 22 a festivalului

A început la Cluj-Napoca cea de-a 22-a ediţie TIFF, cel mai mare festival de film din ţara noastră. Actorul britanic Timothy Spall din Harry Potter a primit aseara Premiul pentru Întreaga Activitate. Timp de 10 zile, la TIFF vor ajunge şi alte nume celebre din cinematografie, precum regizorul american Oliver Stone, sau actorul Geoffrey Rush din Piraţii din Caraibe.  

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 10.06.2023, 08:50

Vezi și

Cea de-a 22-a editie a Festivalului International de Film Transilvania a început aseară la Cluj-Napoca. Cu mari emoţii din cauza norilor negri de deasupra oraşului, spectatorii dar şi invitaţii au păşit rând pe rând pe covorul roşu care din fericire a rămas uscat.

Tudor Giurgiu, director TIFF: "Pasionaţii de film vor găsi multe filme bune şi foarte diverse. În Piaţa Unirii vor fi multe comedii, filme de acţiune." 

3000 de oameni au venit la Gala de deschidere, atât pentru proiecţie dar mai ales pentru a-i întalni pe actorii invitaţi. Printre ei a fost şi britanicul Timothy Spall, cunoscut din seria Harry Potter. Actorul a primit la Cluj premiul pentru întreaga activitate.

Timothy Spall, actor: "Mulţumesc mult că m-aţi chemat în această seară. Mulţumesc mult pentru acest premiu...Sunt foarte onorat şi încântat să îl primesc. Nu am ştiut până de curând, deci chiar e bine. Aştept să văd filmul, încă nu l-am văzut."

Pe acelaşi subiect

Ce au pregătit organizatorii TIFF 2023?

Şi nu e singura vedetă internationala din lumea filmului care vine la Cluj. Pe parcursul festivalului,  la TIFF vor ajunge şi Geoffrey Rush din Piraţii din Caraibe, Darko Perić din La Casa de Papel, dar și celebrul regizor american Oliver Stone. 

Emil Boc, primarul Clujului: "A adus filme de forţă, regizori, producători, turişti, a adus acel vibe care numai în asemenea oraşe care au festival de film pot să aibă."

În cifre, TIFF 2023 înseamnă 200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții şi peste 1000 de invitați. 

Alex Prunean, reporter Observator: "Editia din acest an se deșfasoară în 18 locații din întreg județul, cea mai importantă, aici în Piața Unirii. În cele 10 zile de festival, la proiecții sunt așteptați peste 100.000 oameni."

Printre ei, şi colega noastra Andreea Țopan. "În timpul TIFF-ului e un vibe, o atmosferă. Sunt oamenii care se întâlnesc. Comunitatea e foarte încântată. Cum am vorbit şi noi mai devreme , totul se angrenează în perioada asta."

Prima proiecţie din acest an, în Piaţa Unirii, a fost Confort Nordic, un film islandez care a rulat pentru prima dată în România. TIFF a continuat şi la Castelul Banfy din Bonţida cu un concert al artistul suedezo-britanic Jay-Jay Johanson urmat de proiectia documentarului, "Ce mașinărie fantastică!".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » TIFF 2023 a început la Cluj-Napoca. Vedete internaționale și peste 100.000 de spectatori așteptați la ediția cu numărul 22 a festivalului