Antena Meniu Search
x

Video Tradiţia care se respectă cu stricteţe în a doua zi de Paşte într-un sat din Alba. Ce este "Statu' la vase"

În a doua zi de Paşte, la Şugag, zeci de tineri căsătoriţi în anul dinaintea Paştelui se adună în faţa primăriei pentru a sărbători "Statu' la vase", un vechi obicei al comunei din Alba, ţinut în Lunea Paştilor. Tinerii căsătoriţi încing un veritabil ospăţ în cinstea vieţii de familie. 

de Redactia Observator

la 07.05.2024, 08:47

Vezi și

Tinerele cupluri vin la biserică îmbrăcate în costumul alb-negru şugăjan, la care, bărbaţii ataşează un fluier la brâu. După slujba religioasă, mirii se adună în centrul satului pentru a primi binecuvântarea preoţilor, printr-o slujbă specială. 

Tradiţia care se respectă cu stricteţe în a doua zi de Paşte 

Vasile Duvlea - organizator: S-a găsit în documente încă din 1700 şi ceva date despre Statu la vase. Obiceiul s-a ţinut în tot sudul Transilvaniei, dar a dispărut în timp şi a rămas doar aici la Şugag. 

Fiecare tânără familie are o masă pe care soţia o împodobeşte cât mai frumos şi o umple cu o mulţime de bucate alese, specifice Paştilor, pentru a-şi "omeni" rudele, prietenii şi pe toţi cei care vor să le fie alături. Oaspeţii le fac daruri tinerilor însurăţei, cel mai frecvent vase.

Pe acelaşi subiect

Marius Moga, localnic: Se făcea, practic, ca să ajute tinerele familii, pentru că vasul era un obiect foarte important în gospodărie şi comuna fiind populată cu oameni care creşteau animale, aveau nevoie de vase.

Alaiul musafirilor începe cu naşul care oferă primul cadoul pentru tânăra familie în schimbul unui colac făcut de fină şi denumit "pupăză". Restul musafirilor dăruiesc alte obiecte casnice, în număr de câte două, ceea ce semnifică noua uniune formată de tinerii trecuţi la viaţa de familie.

Bărbat: Am primit foarte multe cadouri. Este un obicei străvechi. Încercăm să îl ducem mai departe cu ce se vede aici pe masă, cozonaci, prăjituri făcu de casă, ouă roşii. 

Anul acesta sunt 14 famili de tineri care duc tradiţia mai departe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Evenimente » Tradiţia care se respectă cu stricteţe în a doua zi de Paşte într-un sat din Alba. Ce este "Statu' la vase"