Antena Meniu Search
x

Video Şase tineri au fugărit pogăniciul, într-un sat din Mureş. "Tradiţia e de când mă ştiu eu. Din moşi strămoşi"

Au participat la slujba de Paşti, s-au înfruptat cu bucate alese, iar apoi au fugit pe dealurile din sat, urmăriţi, bineînţeles, de alţi săteni. Vorbim despre fugăritul pogăniciului, un obicei respectat cu sfinţenie într-o localitate din județul Mureș. Aşa cum spune tradiţia, tânărul care iese primul la arat, este alergat de alţi săteni, care abia aşteaptă să îl prindă şi... să îl arunce în pârâu. 

de Sorin Tanţoş

la 06.05.2024, 11:42

Vezi și

Imediat după slujba de Paşti, şase tineri din Sânmihaiu de Pădure au fugărit pogăniciul, a cărui ţel este să urce în turla bisericii şi să tragă clopotele fără să fie prins.

Băiat: În fiecare an, de Paşti, se face această tradiţie. Se spune că cel mai harnic băiat trebuie să fugă, adică cel care a arat primul anul acesta, şi vedem dacă el este cel mai harnic din tot satul.

Este vorba de un test al anduranţei, pe care pogăniciul îl are de trecut pentru a-şi salva reputaţia. În caz contrar, acesta riscă să fie aruncat în pârâul care trece prin sat.

Localnică: Dacă nu îl prind, îl aduc la biserică, îl pun pe spate cu mâinile aşa, în formă de cruce, şi e împrejurat cu ouă roşii şi se cântă "Hristos a înviat".

Pe acelaşi subiect

Localnic: Pogănici îi zicea la ăla care dădea cu biciul în cai sau în vite ca să meargă. Şi apoi îl fugăreau ăştia pe deal şi dacă nu-l prindeau, dacă putea să fugă să nu-l prindă, când venea la biserică, trăgea clopotul şi trebuia să stea pe spate şi să-i pună la picioare 10 litri de vin, la cap - un kilogram de ţuică şi, în jur, ouă.

Pogăniciul a fost prins și aruncat în pârâu

Dincolo de spectacol şi amuzament, oamenii spun că tradiţia le oferă şi motivaţie.

Localnic: Îi făcea pe oameni să fie mai harnici, adică se grăbea să meargă la plug.

Localnică: Tradiţia asta cu pogăniciul e de când mă ştiu eu. Din moşi strămoşi. 

Anul acesta, pogăniciul a fost prins și aruncat în pârâu. Pedeapsa pe care trebuie acum s-o suporte primul gospodar al satului este este să-i cinstească pe toţi flăcăii care l-au prins.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Inedit » Şase tineri au fugărit pogăniciul, într-un sat din Mureş. "Tradiţia e de când mă ştiu eu. Din moşi strămoşi"